Findus lägger ner i Bjuv och flyttar produktionen till Tyskland

Findus lägger ner livsmedelsfabriken i Bjuv som bland annat producerar djupfrysta ärtor som skördas med egna ärttröskor runt om i Skåne. Foto: News Øresund

Findus lägger ner verksamheten i skånska Bjuv där bolaget startades 1941. Produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker flyttas till ägaren Nomad Foods fabrik i tyska Reken. Företaget varslar 450 anställda om uppsägning och vill flytta administrativ personal till ett nytt kontor i Malmö. För det skånska lantbruket innebär Findus beslut att flytta produktionen till Tyskland att ärtodlingen är i fara. Inom några timmar måste de nyskördade ärtorna vara djupfrysta.

Beskedet slog på torsdagen ner som en bomb i Bjuv. Så sent som i juni 2015 invigde Findus ett nytt helautomatiskt fryslager i Bjuv och talade om att bilda ”Food valley of Bjuv”. Två månader senare köpte nybildade brittiska livsmedelskoncernen Nomad Foods Findus europeiska verksamhet för 6,7 miljarder kronor. Nu läggs fabriken i Bjuv ned. Anställda som arbetar med försäljning, marknadsföring och support föreslås flytta från Bjuv till ett nytt kontor i Malmö under 2016 eller 2017. Findus verksamhet i Loftahammar norr om Västervik berörs inte. Efter nedläggningen i Bjuv kommer Findus att ha kvar 175 anställda i Sverige uppger företaget i ett pressmeddelande. Findus Sverige AB omsätter cirka 2,5 miljarder kronor.

Findus Sveriges vd Henrik Hjalmarsson uppger att nedläggningen beror på en överetablering i kombination med att Bjuv ligger för långt bort från de stora marknaderna i Syd- och Västeuropa vilket orsakar dyra transportlösningar. Han betonar att Findus inte kommer att sluta köpa produkter eller råvaror från Sverige. Frågan är vad som händer med den stora skånska ärtskörden när Findus skånska ärtproduktion upphör efter nästa sommar. Findus har en hel flotta med speciella ärttröskor som åker runt hos kontrakterade bönder i Skåne och där de nyskördade ärtorna måste frysas i Bjuv inom några timmar.

Det var i Bjuv som Findus grundades 1941. Då köpte konfektyrföretaget Marabou den lilla skånska Fruktvin & Likörfabriken i Bjuv  som döptes om till Findus och som är en förkortning av fruktindustri. Det var Findus som introducerade djupfryst mat i Sverige på 1940-talet. 1962 köpte schweiziska Nestlé Findus som år 2000 köptes av Wallensbergssfärens riskapitalbolag EQT för att år 2006 säljas till brittiska investmentbolaget FoodVest. Två år senare flyttades Findus huvudkontor från Bjuv till Malmö men efter ytterligare ett ägarbyte där FoodVest såldes till Lion Capital flyttades huvudkontoret tillbaka till Bjuv. Ägarkarusellen fortsatte förra året då Nomad Foods köpte Findus för att därefter köpa frysmatjätten Iglo Group. (News Øresund)