Fall i svenska valutakursen banar väg för dansk shoppingfest i Skåne

När den svenska kronan försvagats påverkar det Öresundsregionen och växelkursen på svenska kronor i förhållande till danska kronor. Under de senaste tolv månaderna har den svenska kronan blivit 6,2 procent billigare att växla till sig (9,4 procent på 24 månader) för danskar som åker till Skåne för att shoppa. För svenskar som shoppar i Köpenhamn har det blivit motsvarande dyrare. Öresundspendlare som bor i Skåne och jobbar i Danmark är de stora vinnarna genom att den ändrade växelkursen lyft värdet på lönen med 6,2 procent utöver den vanliga lönehöjningen under det senaste året. Klicka här för större bild. Foto och nyhetsgrafik: News Øresund

Den svenska kronan står nu lägre mot den danska än den gjort på åtta år. För tio danska kronor kan man nu köpa 13,60 svenska kronor räknat efter Riksbankens officiella valutakurs. Det innebär bland annat att det blir mer lockande för danskarna att resa över sundet för att shoppa. Valutaskillnaden gynnar samtidigt de svenskar som arbetar i Danmark.

Den svenska låga kronkursen innebär att danskarna kan kosta på sig att ta en tur över sundet för att göra sina inköp. Det beror dock inte enbart på valutaskillnaden då momsen på mat dessutom är betydligt lägre än i Danmark – 12 procent i Sverige jämfört med 25 procent i Danmark. Det uppger Sydsvenskan.

2009 var det en liknande situation med stor valutaskillnad mellan den svenska och danska kronan. Den 6 mars 2009 kostade det 156,30 svenska kronor att växla till sig en dansk hundralapp enligt Riksbankens officiella kurs och ännu dyrare hos växlingskontoren. Då passade danskarna på att köpa bland annat barnvagnar, bildelar, byggmaterial, kläder och vitvaror, men också tjänster i form av bilreparationer och optiker- och tandläkarbesök.

Den starkare danska kronan är också positiv för svenskarna som jobbar i Danmark, som nu får en större köpkraft i Sverige för sin danska lön när den växlas in till svenska kronor på hemmaplan. Däremot får svenskarna som inte jobbar på andra sidan sundet räkna med dyrare utlandsresor och shoppingturer i Danmark.

I grunden är det den svenska kronan som försvagats. Det gör att svensk export gynnas eftersom den relativt sett blir billigare mot andra valutor. Samtidigt blir svensk import och svenska turistresor i motsvarande grad dyrare (News Øresund)