Europol-avtal mellan Danmark och EU presenteras idag

Dansk polis får bland annat delta som observatör i Europols styrelse och får möjlighet att söka i register. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Ett avtal mellan Danmark och EU om det europeiska polissamarbetet presenteras idag. Danmark kommer framöver att få tillgång till upplysningar i det så kallade EIS, där bevis och personbeskrivningar finns registrerade. Danmark erbjuds även observatörsstatus i Europols styrelse. Det skriver DR.

Den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) kommer att presentera avtalet med Europol på ett möte med Folketingets partiledare idag.

Efter att Danmark röstat nej till att göra om sitt undantag för det rättsliga samarbetet i EU blev landet tvunget att omförhandla sitt avtal om Europol innan samarbetet förnyas nästa år. Avtalet kommer alltså att ge Danmark observatörsstatus i Europols styrelse, samt tillgång till upplysningar i det så kallade EIS-registret över bevis och personbeskrivningar. Dansktalande personal ska anställas i Europol för att kunna hantera förfrågningar från danska polisen.

Det avtal som Danmark erbjuds är mer omfattande än det mellan Norge och EU eftersom Danmark är medlem av EU. Ändå menar Rigspolitiet, enligt DR, att avtalet inte kommer att räcka till för att kunna bekämpa gränsöverskridande kriminalitet. (News Øresund)