Ekonomi och hållbarhetsaspekter läggs i olika vågskålar i byggprocessen

När klimatpåverkan ska beräknas ställs det mot de ekonomiska kostnaderna och ofta väger det ekonomiska tungt för kunden, särskilt i ekonomiskt svåra tider, enligt den skånska byggentreprenadfirman Otto Magnusson. Det genomförs fler hållbara byggprojekt i och kring storstäderna än i övriga delar i Skåne, eftersom betalningsviljan där är större och efterfrågan från hyresgäster högre, upplever vd Björn Niklasson.

Otto Magnusson beskriver sig som den stora lokala byggentreprenadfirman i sydvästra Skåne och bolaget har tecknat avtal om att uppföra byggnader i det kommande hållbara kvarteret Embassy of Sharing i Malmö, som ska ligga mittemot Hyllie station. Första huset att färdigställas är Fyrtornet, ett kontorshus byggt i trä. Banderoller utanpå byggställningarna konstaterar att det blir det högsta kontorshuset med trästomme i Sverige.

Visionen kring Embassy of Sharing är att det ska bli ett grönt, hållbart och öppet kvarter med flera mobilitetslösningar och växtlighet på taken. När Malmö stad utlyste markanvisningstävlingen stod Granitor och arkitektbyrån Wingårdhs för det vinnande förslaget.  För Otto Magnusson är det ett prestigefyllt byggprojekt.
– Man ville ha en lokalt förankrad, närvarande och kompetent entreprenör med korta beslutsvägar. Embassy of Sharing är helt klart ett av de intressantaste utvecklingsprojekt vi har varit engagerade inom, säger vd:n Björn Niklasson.

Läs hela intervjun på News Øresund