Danmarks nya arkitekturcenter är klart för invigning

Det råder delade meningar om Köpenhamns nya gröna storbygge i hamnen, Blox, som ligger granne med den Sorte Diamant. Men enligt Kent Martinussen, vd på Dansk Arkitektur Center, överraskar det besökarna och vinner vid närmare bekantskap. DAC är kärnan i Blox och för att kunna räkna hem satsningen behöver de mer än dubblera antalet besökare. Den 6 maj invigs huset som bland annat innehåller utställningar, konferenslokaler, kontor, bostäder, café, restaurang och gym.

Kent Martinussen, vd på DanskArkitektur Center, hade gärna invigt Blox utan någon utställning. Enligt honom är huset en utställning av stadens arkitektur i sig.
– Men jag vågade inte. Många hade varit rädda att det inte skulle ge publiken tillräckligt. Det hade varit modigt, men vi vill ju samtidigt gärna visa vad besökarna kommer att uppleva här inne, säger han.
Den nya gröna glasbyggnaden Blox i Köpenhamns hamn utvecklas för och runt Dansk Arkitektur Center. Finansieringen kommer från den filantropiska föreningen Realdania som har investerat runt två miljarder danska kronor i projektet. Reaktionerna från omgivningen har varit blandade. På Berlingskes kommentarsida har det bland annat kallats Köpenhamns fulaste hus och en alien.
– Det är mycket antingen eller. Några tycker att den är supercool, läcker och gillar den gröna färgen som matchar med stadens torn. Andra tycker att den liknar en kontorsbyggnad och är avvisande. I gengäld när man kommer in i byggnaden upplever vi att de flesta tycker att den är spännande invändigt. Den vinner vid närmare bekantskap. Vi vet från undersökningar att många av de byggnader som skälls ut först, senare har blivit folkkära ikoner. Jag tror att vi kommer att få en relativt snabb effekt där den integreras bredare, säger Kent Martinussen.

| Läs hela intervjun med Kent Martinussen på News Øresunds hemsida här |