Apple investerar 8 miljarder i danskt datacenter

IT-jätten Apple investerar motsvarande 8 miljarder svenska kronor i ett nytt datacenter i danska Viborg. Det nya datacentrat ska stå klart 2017 och försörjas med förnybar energi. Det uppger Invest in Denmark

Apple gör sin största satsning någonsin i Europa när de bygger datacentrat i Viborg och ytterligare ett i Athenry i Irland där bolaget har sitt europeiska huvudkontor. Totalt uppgår investeringen till 1,7 miljarder euro eller motsvarande 16,2 miljarder kronor.

Företaget räknar med att bygget och driften av det nya datacentrat kommer att skapa 300 nya arbetstillfällen i Danmark. Men Apple vill inte uppge hur många jobb som skapas permanent.
De två nya datacentren omfattar vardera 166 000 kvadratmeter yta och ska hanatera Apples onlinetjänster som iTunes Stor, App Store och iMassage för företagets europeiska kunder. Datacentrat i Viborg kommer att ligge bredvid en av Danmarks största transformatorstationer och är designat så att överskottsvärmen från byggnaden kan utnyttjas för att värma bostäder i området.

Avtalet med Apple har kommit tillstånd genom förhandlingar med Utrikesministeriets avdelning Invest in Denmark.
– Jag välkomnar Apples investering som kommer att ge en signifikant boost till den danska ekonomin, säger Danmarks Handels- och utvecklingsminister Mogens Jensen (S) i en kommentar. (News Øresund)