Läs News Øresunds veckobrev v. 25

Stenkastning mot danska bilar på skånska E65 på väg till Ystad och Bornholm blir en fråga för Danmarks och Sveriges justitieministrar

Från väg E65, som går mellan Malmö och Ystad och där många danskar färdas för att sedan ta färjan över till Bornholm, rapporteras om upprepade attacker med stenkastning mot danskregistrerade bilar. Polisen har bildat en särskild utredningsgrupp och uppmanar nu den som blir utsatt att stanna bilen och ringa 112. Bornholms Passagerforening tipsar sina medlemmar på Facebook om alternativa färdvägar mellan Malmö och Ystad. TV2 Bornholm rapporterar om att Danmarks Justitieminister Nick Hækkerup (S) kommer att kontakta sin svenska kollega angående de många stenkastningarna som det fortsatt kommit in anmälningar om. Antalet anmälningar uppgår nu till runt 50. Stenkastningen har de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet i danska medier som TV2LorryBerlingskeDanmarks RadioPolitikenTV2Bornholm, och Bornholms Tidende.


Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal


Interreg-projekt kan få 60 procents medfinansiering från EU framöver


Helsingborg och Region Skåne: HH-förbindelsen kan byggas billigare

 


Teckna en gratis prenumeration på News Øresunds svenska veckobrev

Teckna en gratis prenumeration på News Øresunds danska veckobrev


News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som rapporterar om den gränsregionala utvecklingen i Öresundsregionen samt om Danmark för svenska läsare och om Sverige för danska läsare. News Øresund startade 2012 som ett Interregprojekt mellan Øresundsinstituttet, Lunds universitet och Roskilde universitet med finansiering från EU och regionala aktörer. Sedan 2015 ingår News Øresund i Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och nyhetsbyrån News Øresund bidrar till en ökad kännedom om utvecklingen i regionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse och med finansiering av ett drygt 100-tal medlemmar från stat, regioner, kommuner, universitet och det privata näringslivet.