1 500 har flyttat in på fem år – Medicon Village firar jubileum

Än går de back ekonomiskt och vissa lokaler är svåra att hyra ut. Men stoltheten över vad som åstadkommits sedan starten för fem år sedan är stor hos Medicon Villages vd Mats Leifland, som är övertygad om att life science-forskarbyn hjälpt sina hyresgäster att växa och skapa fler arbetsplatser.

110 företag och organisationer – med över 1 500 arbetsplatser – finns i dag i de lokaler som tidigare tillhörde läkemedelsjätten Astra Zeneca. När företaget lade ner sin verksamhet i Lund år 2011 såg fastighetsmagnaten Mats Paulsson potentialen i de tomma lokalerna och startade den stiftelse som nu driver Medicon Village. Utöver stora aktörer som Lunds universitet, ESS och Region Skåne sitter en mängd små och medelstora life science-företag i forskarbyn. Dessutom har Medicon Village startat inkubatorn Smile, för nystartade företag.

– Universitetet och regionen hade suttit någon annanstans om vi inte funnits. Men hur många av företagen hade sett ut som de gör utan oss? De har haft en ökad tillväxt för att de sitter här, säger Mats Leifland.

Mats Leifland, vd för Medicon Village, möter bekanta i entrén till forskarbyns kafé. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

News Øresund möter honom och kommunikationschefen Anette Orheim tidigare i veckan i Medicon Villages välfyllda lunchrestaurang, och de hälsar flitigt på personer som passerar eller kommer fram för att byta några ord.

Möten och erfarenhetsutbyte är två begrepp som återkommer när Mats Leifland ska beskriva vad Medicon Village gör bra. Dels anordnas både små och stora evenemang för företagen och organisationerna som hyr in sig, dels träffas de naturligt när de sitter i samma lokaler.

– Det sker ett erfarenhetsutbyte. Man delar ju inte affärshemligheter, men de som exempelvis sökt pengar tidigare delar med sig av erfarenheterna och företag i liknande sektorer sitter tillsammans, säger han.

Både han och Anette Orheim är snara att lyfta fram lyckade exempel bland medlemsföretagen, som Immunovia som utsetts till det mest innovativa, mindre företaget i Europa, och Senzagen som vunnit Dagens Industris ”Gasellsprånget”.

Nu söker de fler medelstora företag med mellan 30 och 80 anställda som vill flytta in på Medicon Village, inte minst privata vårdföretag, för att få en ännu bättre mix bland hyresgästerna. Det finns fortfarande lokaler, inte minst specialiserade laboratorier, som står tomma.

Samtidigt drar bygget av en ny entré- och kontorsbyggnad snart igång. Där ska företag som i dag huserar i paviljonger på området få flytta in. Dessutom ska Medicon Village redan i höst börja bygga 200 bostäder i anslutning till de nuvarande lokalerna. Mats Leifland tycker inte att det innebär att forskarbyn frångår sin kärnverksamhet.

– Bostäder ligger i grundkonceptet och vi vill skapa boende för forskare och studenter. Redan nu är det ont om bostäder i Lund, säger han.

Fortfarande efter fem år går Medicon Village med underskott, men det har minskat från 45 miljoner kronor första året till cirka fem miljoner för 2016.

– Vi satsar ett antal miljoner om året på att ha den här mötesplatsen. Vi har inte satt någon maxtid för när vi ska sluta gå med underskott, men vi har ambitionen att gå med överskott ganska snabbt, säger Mats Leifland.

Han ser en framtid där Medicon Village växer än mer, bygger nya laboratorier och kontorshus.

– Fem år är egentligen en kort tid för att etablera något sådant här, säger han.

(News Øresund – Anna Palmehag)