Vestas svenska koncernchef slutar efter sex framgångsrika år

Efter att under sex år som vd ha vänt Vestas från kris till ny framgång lämnar svenska Anders Runevad uppdraget som koncernchef och pekar på att bolaget nu är på väg in i en ny fas. Foto: News Øresund

Danska vindkrafttillverkaren Vestas svenska chef Anders Runevad slutar efter sex år där koncernen vänt från kris till nya framgångar. Ny vd blir Henrik Andersen som idag är koncernchef i Hempel och styrelseledamot i Vestas. Beskedet lämnas av Vestas dagen före kvartalsresultatet publiceras.

Anders Runevad är 59 år och väljer att lämna jobbet som koncernchef för den danska tillverkaren av vindkraftverk efter sex år av förändring. Efterträdaren Henrik Andersen tar över den första augusti och Anders Runevad finns kvar som rådgivare inom Vestas till mitten av nästa år för att säkra kontinuiteten. Henrik Andersen har suttit i Vestas styrelse sedan 2013.

– Efter att ha genomfört transformationen samt implementerat och genomfört vår “lönsam tillväxt” strategi och lyft upp vindenergi på nivå med fossila energikällor har Vestas inlett en ny fas och jag anser att det är rätt tid för mig att lämna, säger Anders Runevad i pressmeddelandet.

Nyhetsbyrån Ritzau noterar att det är andra gången som Vestas hämtar sin toppchef från Hempel. Anders Runevads föregångare, Ditlev Engel, arbetade 20 år hos Hempel och var bolagets vd när han blev rekryterad till vd-jobbet på Vestas.

Ordförande i Vestas är Malmöbon Bert Nordberg. (News Øresund)