Venstre öppnar för en koalitionsregering med Socialdemokratiet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) öppnar i en ny bok möjligheten för ett regeringssamarbete med Socialdemokratiet. Foto: News Øresund

Nu är blockpolitiken nära ett slut även i Danmark. I en ny bok säger statsminister Lars Løkke Rasmussen att det är ett realistiskt förslag att borgerliga Venstre bildar regering med Socialdemokratiet. Reaktionerna är blandade. Medan Konservative och Liberal Alliance är besvikna stödjer Dansk Folkeparti och Radikale Venstre tanken. Övriga partier i röda blocket tycker inte om ett sådant regeringsalternativ.

Till skillnad från svenska valet så har nu de danska partierna omkullkastat alla allianser enligt den traditionella höger-vänster skalan och öppnat för ett samarbete över mitten redan innan valet. Lars Løkke Rasmussen öppnar i en ny bok upp för ett regeringssamarbete mellan Socialdemokratiet och Venstre. Det är konsekvensen av att två nya partier på högerkanten ställer upp och ser ut att komma in i Folketinget.

– Jag kan se några tendenser till upplösning och jag förhåller mig till den situation som skulle kunna uppstå att jag som statsminister skulle bli beroende av partier på yttersta högerkanten, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under presskonferensen där han presenterade sin nya bok.

Han sa flera gånger att han inte vill samarbeta med eller ge efter för de krav som de två nya partierna Nye Borgerlige respektive Stram Kurs har lagt fram, bland annat att lämna internationella konventioner och ta bort religionsfriheten. Inte heller ett passivt stöd som effekt av den negativa parlamentarismen kan statsministern tänka sig.

– Då vill jag hellre sträcka fram handen och det är mer ärligt att göra det i dag än på valnatten, sa han samtidigt som han underströk att han går till val på en borgerlig liberal politik.

– Jag öppnar dörren på glänt. Det är ingen huvuddörr, poängterade han.

Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen har ännu inte kommenterat efter presskonferensen, men har tidigare avvisat att partiet vill bilda regering med Venstre eftersom de politiska oenigheterna är för stora.

Samtidigt har hon även sagt att hon hellre ger upp statsministerposten än att ge efter för de övriga röda partiers krav om ändring av flykting- och integrationspolitiken och att just den politiken inte ändras utan Dansk Folkeparti och Venstre.

Radikale Venstre, som har en historik med regeringssamarbete med Venstre men framför allt Socialdemokratiet, ställer sig positivt till en regering med Socialdemokratiet och Venstre – om det kan innebära att de inte blir beroende av Dansk Folkepartis politik. Dansk Folkeparti är likaledes positiva till tanken om en SV-regering och ser sig själva som en del av detta samarbete.

Däremot är de borgerliga partierna besvikna. Liberal Alliance har just gått ut med att de erbjuder gratis medlemskap till alla medlemmar från Venstre. De Konservative är överraskade och partiledare Søren Pape Poulsen säger att det vore synd om Danmark med en sådan regering. Inte heller de två vänterpartierna Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti ser alternativet som något positivt. Med de aktuella opinionsmätningarna skulle det tradtionella röda blocket kunna få egen majoritet och politisk talesperson for Enhedslisten, Pernille Skipper, säger till DR att det vore att kasta bort möjligheten att skapa en stark röd-grön politik.

Enligt Berlingske Barometer skulle Socialdemokratiet, Venstre och Radikale Venstre kunna bilda majoritet. 

(News Øresund)