Sydsvenskan: Att slå ihop kommuner borde vara en valfråga

 

 

Skånes mest tillväxtdynamiska kommuner ligger på västkusten. Det visar en ny analys från Öresundsinstitutet. I den slår chefsanalytiker Britt Andresen också fast att samspelet över kommungränserna är viktigare än någonsin.

– Näringslivs- och sysselsättningsutveckling till och med i Stockholm har betydelse för de sydsvenska kommunerna. Tio av de elva sydsvenska kommuner vi studerat har Stockholm på topp 10-listan över orter dit invånarna arbetspendlar. Ännu fler arbetar i Köpenhamn. Det visar vilken betydelse infrastrukturen har. Den måste kommunerna samverka om.

I studien Sydsvenska gasellkommuner delas tio kommuner in i tre tillväxtgrupper. Malmö, Landskrona och Helsingborg har högre tillväxt än rikssnittet. Växjö,
Lund, Ängelholm och Ystad ligger på genomsnittlig svensk tillväxt. Karlskrona, Hässleholm, Trelleborg och Kristianstad har lägre tillväxt än en snittkommun i Sverige.

– Vi vill inte ställa kommunerna mot varandra, hög tillväxtdynamik behöver inte betyda en bättre plats att bo på, men vi måste förstå dynamiken för att se utvecklingsmönster, säger Britt Andresen.

Klicka här för at läsa hela artikeln