Svenska gäster en del av Louisianas DNA

Många svenskar kopplar en tur till Danmark med ett besök på konstmuseet Louisiana. Att ha många svenska gäster har samtidigt blivit en del av Louisianas DNA, menar museets kommunikations- och marknadschef Thomas Bendix. Under coronakrisen har det varit markant färre besökare och nu satsar Louisiana på fler samarbeten och mer marknadsföring i Sverige för att få tillbaka de svenska gästerna.

Under 2020 hade Louisiana 403 000 besökare. Det var en minskning med 47 procent jämfört med 2019, då 758 000 gäster kom till det moderna konstmuseet i Humlebæk. Och 2021 var än värre med 330 000 besökare. Orsaken stavas naturligtvis covid-19 och de nedstängningar samt besöks- och reserestriktioner som har gällt i perioder under de senaste två åren. Det har drabbat Louisiana hårt, eftersom uppemot 45 procent av gästerna kommer från utlandet under ett vanligt år. Museets kommunikations- och marknadschef Thomas Bendix förklarar att gästerna kan delas in i kategorier: danska gäster, danska medlemsgäster, svenska gäster och turister.
– De svenska gästerna är helt klart viktiga för oss, säger han.

De svenska besökarna står för 17-18 procent, bedömer han, och därför har de dansk-svenska gränsstängningarna påverkat museet.
– Vi säger alltid att vi är en särskild plats för svenskarna i Sydsverige. Men vi upptäckte att det också är det motsatta. Det var väldigt märkligt att inte ha några svenska gäster. Det är en del av vår DNA att ha många svenska gäster, säger Thomas Bendix.

Och utöver att det var få svenska gäster så upplevde de också en förändring i attityden bland svenskarna.
– Det har verkligen varit en turbulent tid i det dansk-svenska förhållandet. För första gången har vi upplevt en negativ stämning från svenskarna. Under pandemin fick vi riktigt många kommentarer, på sociala medier och på mail. Det var som om man ville rikta all sin kritik mot Danmark till Louisiana. Det var väldigt märkligt, säger Thomas Bendix, och fortsätter:
– För annars så brukar vi ju svara på frågan ”Vem älskar Louisiana mest?” – med ”Det är svenskarna!”. Vi har verkligen många trofasta svenska gäster och medlemmar. Det att ta sig till Louisiana har överförts från en generation till en annan. För många svenskar är det en årlig tur att åka till Louisiana, när magnolian blommar, eller när det nu kan vara.

 

(News Øresund – Thea Wiborg)

Läs hela artikeln på News Øresund här

Detta är en intervju som gjorts till analysen “Dansk-svenskt kultursamarbete – samarbete och utbyte av personal och publik mellan Sverige och Danmark”. Rapporten visar att den gränsöverskridande dynamiken och närheten mellan länderna är betydelsefull för de kultursamarbeten som förekommer. För rapporten genomfördes 23 intervjuer och en enkätundersökning med 123 svar . Rapporten släpptes den 24 mars och är den tredje delen av en större kulturanalys. Läs rapporten här