Skånskt nej till dansk dominans i Greater Copenhagen

Ordförandeskapet över ett dansk-svenskt Greater Copenhagensamarbete ska delas lika mellan Själland och Skåne säger Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och pekar på att man redan är överens om att dela kostnaderna lika. Foto: News Øresund

När politikerna på Själland kräver mer än halva makten över ordförandeskapet i ett dansk-svenskt Greater Copenhagensamarbete säger Skåne nej. Betalar vi halva kostnaden ska ordförandeskapet delas lika, säger Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Från svensk sida går vi in med lika mycket pengar som från dansk sida och då är det orimligt att inte vara jämbördiga parter. Men i Danmark ser man det här som ett samarbete mellan tre regioner, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till News Øresund efter fredagens dansk-svenska möte.

Själland är delat i två regioner, Region Själland och Region Huvudstaden, medan Skåne är enat i en organisation sedan Region Skåne bildades. Det danska förslaget innebär att ordförandeskapet i ett framtida gemensamt Greater Copenhagensamarbete skulle rotera mellan de tre regionerna. I det nuvarande samarbetet i Öresundskomiteen växlar ordförandeskapet endast mellan Region Huvudstaden och Region Skåne.

Under sommaren har det nuvarande renodlat danska Greater Copenhagensamarbetets ordförande Steen Christiansen (S) och Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S) fört diskussioner om hur det förnyade samarbetet över Öresund ska utformas. Steen Christiansen är även borgmästare i Albertslund Kommune och ordförande i kommunsamarbetet KKR Hovedstaden. Till det dansk-svenska toppmötet i Kristianstad den 22 juni var man eniga om att det nuvarande politiska samarbetet i Öresundskomiteen vid årsskiftet ombildas till the Greater Copenhagen and Skåne Committee.

Till News Øresund uppger Katrin Stjernfeldt Jammeh och Henrik Fritzon att de skånska kommunerna och Region Skåne är eniga om kräva att ordförandeskapet i the Greater Copenhagen and Skåne Committee växlar vartannat år mellan Danmark och Sverige. Båda poängterar också att det är viktigt att samarbetet över sundet fortsätter.
– Det finns en samsyn om att vi behöver samarbeta men kanske på ett annorlunda sätt. Vi måste bredda samarbetet och bättre synliggöra vår region, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh har en rad frågor om verksamhetens innehåll klarats ut under sommaren, bland annat att arbetet mot gränshinder ska fortsätta inom det förnyade samarbetet. Men frågan om styrelsen och ordförandeskapet betecknar hon som ”knäckfrågan” som ännu inte gått att lösa.
– Ur ett danskt perspektiv är det här annorlunda. Där betalar kommunerna till regionerna för att sköta näringslivsfrågorna. Så är det inte i Skåne.
Hon tror att samarbetet över Öresund kommer att tappa i kraft om det enbart omfattar de tre regionerna och inte tar med de skånska kommunerna och deras arbete med bland annat näringslivsfrågor.

Enligt Henrik Fritzon kommer diskussionerna om samarbetet att fortsätta inför verkställande utskottets möte i Öresundskomiteen den 23 september.
– Vår utgångspunkt är att vi ska nå samförstånd i arbetat med att omforma stadgarna. (News Øresund)

 

­

Tidsplan för ombildning av Öresundskomiteen till the Greater Copenhagen and Skåne Committee

23 september – verkställande utskottet möte i Öresundskomiteen
19 oktober – extraordinärt möte i Örsundskomiteen
4 november – ordinarie möte i Öresundskomiteen
1 januari – efter beslut vid Öresundskomiteens möten i oktober och november ombildas verksamheten till the Greater Copenhagen and Skåne Committee

Skånskt nej till dansk dominans i  Greater Copenhagen

Ordförandeskapet i det nuvarande dansk-svenska politiska samarbetet Öreskundskomiteen växlar mellan Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S) och Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Foto: News Øresund

Öresundskomiteen har idag 11 anställda och leds av direktören Finn Lauritzen. Ordförande är Sophie Hæstorp Andersen (S) som är ordförande för Region Hovestaden och vice ordförande är Henrik Fritzon (S) som är ordförande för Region Skåne. Öresundskomiteen har 12 medlemmar: Region Hovedstaden, Region Sjælland, Köpenhamns Kommun, Frederiksbergs Kommun, Bornholms Regionkommun, KKR Hovedstaden, KKR Sjælland, Region Skåne, Malmö stad, Helsingborgs stad, Lunds kommun och Landskrona stad.

Skånskt nej till dansk dominans i  Greater Copenhagen

Albertslund Kommunes borgmästare Steen Christiansen (S) är ordförande i kommunsamarbetet KKR Hovedstaden samt ordförande i nuvarande danska samarbetet Greater Copenhagen. Foto: News Øresund

Greater Copenhagen har inte ett eget fysiskt sekretariat utan sekretariatsarbetet sköts av medarbetare vid de fem huvudparterna Region Hovedstaden, Region Sjælland, KKR Hovedstaden, KKR Sjælland och Köpenhamns Kommun. KKR står för kommunekontaktråd och utgör det regionala samarbetet mellan de danska kommunerna. 46 danska kommuner och två regioner står bakom Greater Copenhagen och målet är att även få med Region Skåne och de 33 skånska kommunerna i samarbetet genom att omvandla det nuvarande politiska samarbetet i Öresundskomiteen till the Greater Copenhagen and Skåne Committee. Ordförande för KKR Hovedstaden och Greater Copenhagen är Steen Christiansen som är borgmästare i Albertslund Kommune.