Skåne överens om var höghastighetstågen ska stanna

Enligt Sydsvenskan är de skånska politikerna eniga om att en ny höghastighetsjärnväg får stationer Hässleholm, Lund och Malmö. Från vänster: Anders Almgren (S) kommunstyrelsens ordförande i Lund, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Peter Danielsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Foto: News Øresund

Höghastighetstågen från Stockholm ska stanna i Hässleholm, Lund och Malmö. Det är de skånska kommunerna överens om i en kompromiss där Helsingborg får en upprustning av tvärbanan mot Hässleholm och Kristianstad. Överenskommelsen ska presenteras vid en presskonferens under söndagen skriver Sydsvenskan.

– Det är något historiskt. Vi har ofta varit splittrade i Skåne, andra regioner i Sverige har varit mer eniga, säger Anders Almgren (S), komunnstyrelsens ordförande i Lund till Sydsvenskan.

De skånska kommunerna uppges även vara eniga om att den kommande höghastighetsjärnvägen mot Stockholm ska börja byggas söderifrån och att det blir fyra spår norrut från Lund .

Uppgörelsen innebär att höghastighetsjärnvägen inte kommer att passera Helsingborg. Istället är de skånska kommunerna enligt Sydsvenskan överens om att upprusta järnvägen från Helsingborg till den blivande höghastighetsstationen i Hässleholm och vidare till Kristianstad.

Kommunerna ska dessutom ha enats om att de vill att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör ska byggas före en metro mellan Malmö och Köpenhamn. Dock finns ett tillägg i den överenskommelsen om att ”metron kan byggas oberoende av om en HH-förbindelse har beslutats”.

De skånska kommunerna kan nu gå vidare i diskussionen med de så kallade Sverigeförhandlarna som har regeringens uppdrag att skapa ett rikstäckande avtal om att bygga höghastighetsjärnväg från Stockholm till Göteborg och Malmö. I förhandlingen ingår även att kommunerna ska förbinda sig att bygga nya bostäder för att komma tillrätta med bostadsbristen. (News Øresund)