Riksdagsmöte om id- och gränskontroller – Infrastrukturnyheter.se

Länsstyrelsen Skåne, Nordiska rådet och Øresundsinstituttet arrangerar den 1 februari en rundabordsdiskussion i riksdagen om id- och gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige. Syftet är att belysa frågan om id- och gränskontrollerna i Öresundsregionen och hur de har påverkat integrationen och relationerna mellan länderna. Ett motsvarande arrangemang genomfördes 25 november i Köpenhamn, och upprepas nu i Stockholm. Det skriver Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. 

– Det var ett väldigt bra möte i Köpenhamn, men jag tror det blir ännu viktigare i Stockholm. I Danmark och Skåne känner alla till id- och gränskontrollernas konsekvenser eftersom de påverkar vardagen för oss som bor här. Men jag är inte säker på att man i övriga Sverige inser att det finns en risk för en bestående negativ påverkan på näringsliv och arbetsmarknad i Öresundsregionen, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne.

Ett 40-tal deltagare är anmäla till Öresund Round Table som hålls i riksdagen. Medverkar gör bland annat de båda ländernas respektive ambassadörer, Nordiska rådets direktör Britt Bohlin, Øresundsinstituttets chefanalytiker Britt Andresen, företrädare för pendlarna och Sydsvenska handelskammaren.

Läs hela artikeln