Rekordmånga kryssningsfartyg till Copenhagen Malmö Port

Kryssningtrafiken slår nya rekord för Copenhagen Malmö Port som i år tar emot kryssningsfartyg såväl i Köpenhamn som i hamnarna i Malmö och Visby. Foto: News Øresund

Copenhagen Malmö Port, CMP, har slagit flera rekord under det senaste året. Omkring 16 procent fler kryssningspassagerare, ökad omsättning med 27 miljoner svenska kronor och rörelseresultat som ökade från 43 till 78 miljoner svenska kronor.

– Vi ser en stark utveckling för kryssningsverksamheten. Fartygen blir större och antalet anlöp fler. Dessutom hanterar vi fler s.k. Turn Around-anlöp, där fartygen byter passagerare hos oss. Detta befäster tydligt Köpenhamns position som den ledande kryssningsdestinationen i norra Europa och bekräftas också av de fina betyg vi får från våra kunder. Samtidigt ser vi också ökat intresse för Malmö sedan det står klart att CMP får ta emot större fartyg där också, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO för Copenhagen Malmö Port, i ett pressmeddelande.

Under det senaste året har hamnens verksamhet med torrbulk ökat liksom RoRo-volymerna och järnvägstrafiken i Malmö vuxit medan containerverksamheten betecknas som stabil.

Copenhagen Malmö Port är ett driftsbolag som driver hamnarna i Köpenhamn och Malmö samt kryssningshamnen i Visby. Företaget bildades 2001 och ägs till 50 procent av danska By & Havn (ägt av Köpenhamns kommun och danska staten), 27 procent av Malmö stad samt 23 procent av privata ägare i Sverige. Styrelseordförande är Mads Lebech, vd för Industriens Fond, och vice ordförande är den skånska politikern Ilmar Reepalu (S). (News Øresund)