Regeringen vill mäta sociala värden och miljö – som komplement till BNP
Dagens mått på samhällsutvecklingen fångar inte upp viktiga faktorer så som sociala och miljömässiga framgångar. Därför håller den svenska regeringen på att ta fram ett nytt ramverk som ska mäta 15 sociala, miljömässiga och ekonomiska indikatorer och som ska fånga upp de värden som sociala investeringar ger. Det sa Sveriges finansmarknad- och konsumentminister Per Bolund (MP) då han inledde den två dagar långa konferensen Social Innovation Summit 2017 på Slagthuset i Malmö under tisdagen.
– BNP och vinst används flitigt idag och är viktiga instrument, men de visar inte hela samhällsutvecklingen, sa Per Bolund då han var första talare på scen inför en fullsatt publik i Teater-lokalen på Slagthuset i Malmö.
Därför har den svenska regeringen tagit initiativ för att ta fram ett alternativt mått där 15 olika indikatorer ska mäta en bredare samhällsutveckling. Per Bolund menar att måttet ska bli en vägvisare för de politiska besluten och uppdateras årligen – och dessutom fånga upp värden som skapas av sociala och miljöinriktade investeringar. Dessutom avsätter regeringen 50 miljoner kronor per år till socialt företagande för att ge starthjälp till sociala innovationer.
Klas Eklund, hållbarhets- och seniorekonom på SEB, håller med om att ett alternativt samhällsutvecklingsmått är rätt väg att gå, men understryker att ett sammanfattande mått inte är möjligt att ta fram.
– Man måste ha en palett med mått som kompletterar de traditionella, och Statistiska centralbyrån och de som jobbar med de traditionella måtten bör få tydligare uppdrag och mer resurser för att lägga om statistiken. Det är på gång i både OECD och Världsbanken men en sådan omställning tar tid, sa han under en paneldebatt.
Tillväxtverket jobbar redan med ett bredare mått på samhällsutvecklingen som kallas för BNP Plus och är en regional version av OECD:s Better life som syftar till att mäta livskvalitet.
– Målet för regional politik är ju att skapa livskvalitet och vi vill lyfta diskussionen om hur den påverkas i takt med BNP, säger Johanna Giorgi, som är ansvarig för hållbarhetsfrågor på Tillväxtverket, i samma debatt och tillägger att det nya måttet ska komma till användning ute i Sveriges 21 regioner under nästa år.
Ett exempel på en satsning med hög social avkastning är ”Cykling utan ålder”, som de danska samhällsentreprenörerna Dorthe Pedersen och Ole Kassow startat. Initiativet ger äldre människor möjligheten att komma ut från vårdhem och boenden genom specialbyggda cyklar och utbildade cykelpiloter och det har nu har spridit sig till 35 länder. Projektet presenterades på konferensen som för tredje året i rad arrangeras i Malmö. Bakom Social Innovation Summit står bland andra Mötesplats Social Innovation, som är en del av Malmö Högskola, och Malmö stad. Årets upplaga har lockat över 800 personer från olika delar av samhället och består av föredrag, paneldebatter och workshops.
Rebecca Allen Lamptey, som jobbar för Mötesplats Social Innovation, menar att de största samhällsutmaningar som Sverige står inför idag – och som hon hoppas att konferensen kan leda till nya lösningar på – är integration, arbete för alla och skola och utbildning.
– Jag hoppas att Social Innovation Summit kan leda till ännu fler möten, möjligheter och samarbeten som skapar nya och spännande lösningar på samhällsproblem både i Sverige och globalt, säger hon till News Øresund. (News Øresund – Sofi Eriksson)