Öresundstågen återgår till full tiominuterstrafik i december

I december återgår Öresundstågen till full tiominuterstrafik över Öresund i rusningstrafik. Foto: News Öresund

I december får tågpendlarna över Öresund en tidig julklapp. Då börjar Öresundstågen köra full tiominuterstrafik under rusningstid för första gången sedan id-kontrollerna infördes i början av januari 2016. Det rapporterar Sydsvenskan från en presskonferens där Skånetrafiken presenteras sina budgetsatsningar för 2018.

Skånetrafiken presenterade  en rad förändringar för tågtrafiken över Öresund vid pressträffen.

  • I december 2017 återgår Öresundstågen till att köra tiominuterstrafik under hela rusningstiden. I januari 2016 slopades tiominuterstrafiken i samband med att id-kontrollerna av resande över Öresund infördes så att det blev 20 minuter mellan varje tåg även i rusningstid. Id-kontrollerna avskaffades i maj i år och i september sattes några extra tågavgångar in i rusningstid. Men nästa månad blir turlistan som den var före id-kontrollerna men med den skillnaden att de fortsatta gränskontrollerna fortfarande kräver ett längre stopp i Hyllie.
  • Våren 2018 kan Öresundsresenärer köpa sina tågbiljetter i Skånetrafikens app.
  • Öresundstågen kommer i framtiden att få Østerport i Köpenhamn som slutstation istället för Helsingör. Förändringen genomförs stegvis från och med 2020 i samband med att Skånetrafikens nya dubbeldäckartåg, som ska gå från Helsingborg till Köpenhamn via Malmö, börjar tas i trafik. Förändringen sker i samförstånd mellan danska Trafikministeriet och Skånetrafiken och berör endast de tre procent av resenärerna från Sverige som fortsätter sin resa efter Köpenhamn. (News Øresund)