Nytt avtal ger ofrivilligt barnlösa hjälp på båda sidor av Öresund

Ofrivilligt barnlösa kan nu få behandling på både sidor av Öresund – oavsett om man bor i Skåne eller Köpenhamnsregionen. Avtalet har slutits inom ramen för ReproUnion. Foto: News Øresund

Ofrivilligt barnlösa kan nu få högspecialiserad behandling på båda sidor av Öresund enligt ett nytt avtal mellan Region Skåne och Region Hovedstaden. Avtalet börjar gälla med omedelbar verkan och omfattar hittills fem sjukhus.

– Avtalet är i sig själv ett viktigt steg framåt för de ofrivilligt barnlösa. Genom att koppla samman den stora expertis som finns på både öst och väst om Öresund kan många nu få en ännu bättre behandling och därmed få de barn som de önskar sig. Utöver fördelarna för de enskilda individerna är avtalet också ett lysande exempel på hur vi kan dra nytta av de styrkor vi har gemensamt över nationsgränsen, säger Sophie Hæstorp Andersen, Regionrådets ordförande i Regions Hovedstaden i ett pressmeddelande.

De sjukhus som omfattas av avtalet är Skånes Universitetssjukhus i Malmö, Rigshospitalet, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital och Bispebjerg Hospital. Sjukhusen är specialister på olika områden inom fertilitetsbehandling och avtalet innebär att patienter i Skåne och Köpenhamnsområdet får tillgång till alla dessa behandlingar oavsett var man bor.

Exempelvis kommer även svenskar att få ta del av den komplicerade processen med nedfrysning, bevarande och återinförande av äggstockar som Danmark är ledande inom. Den behandlingen kan ges till patienter som av olika anledningar, exempelvis vid cancer, tvingats att avlägsna äggstockarna. Med den danska behandlingen kan nu de svenska kvinnornas ägg frysas ner och bevaras på Rigshospitalet i Köpenhamn och sedan opereras in i patienten igen. Samtidigt som danskarna får tillgång till motsvarande expertis vid Skånes Universitetssjukhus, där man bland annat är specialiserade på avancerade analyser av sperma och vävnader.

Aleksander Giwercman, professor och överläkare vid Reproduktionsmedicinskt Centrum vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, menar att avtalet också är viktigt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv då de gemensamma resurserna används på ett mer effektivt sätt vilket ger snabbare och mer högkvalitativ offentlig vård.

Avtalet om patientmobilitet för ofrivilligt barnlösa svenskar och danskar är en del av det EU-finansierade projektet ReproUnion som drivs av 13 kliniska forskningsenheter i Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Lunds universitet och Köpenhamns universitet samt Medicon Valley Alliance och Ferring Pharmaceuticals. Det gränsöverskridande samarbetet har väckt internationellt intresse och förhoppningen är att ReproUnion ska öppnas upp för partners utanför Öresundsregionens gränser, uppges i pressmeddelandet. (News Øresund)