Nygammal riktning för danska Socialdemokraterne

I tisdags hade danska Socialdemokraterne avskedsreception för tidigare partiledare och statsminister Helle Thorning-Schmidt. Den nya partiledaren som tog över efter valet i juni förra året, Mette Frederiksen, håller på att ändra riktning för partiet och gå tillbaka till den mera traditionella socialdemokratin. Utmaningen heter Dansk Folkeparti.

Det ska utvecklas ett nytt partiprogram till Socialdemokraternes kongress 2017. Flera politiska analytiker och forskare pekar på att partiordförande Mette Frederiksen, som suttit på posten i snart ett år, vill ta ett steg tillbaka till ”det gamla Socialdemokratiet”. 2002 ändrade partiet namn till Socialdemokraterne, men nu används återigen Socialdemokratiet i tal, intervju och pressmeddelande trots att logan inte ändrats. Det markerar en ändrad riktning, tillbaka till det traditionella arbetarpartiet.

– Om man vill lägga distans till den politik som förts så ger det ju mening att gå tillbaka till det traditionella namnet, säger Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till News Øresund.

Medan Helle Thorning Schmidt var mer fokuserad på att föra kampanj mot väljarna går Mette Frederiksen tillbaka till medlemmarna, menar Karina Kosiara-Pedersen. Det är en naturlig reaktion efter en valförlust att återgå till medlemsorganisationen och göra organisatoriska förändringar och mobilisera rörelsen. Men här ligger en utmaning för Socialdemokraterne, för vem är den typiska socialdemokratiska väljaren idag?

– Utmaningen är att det inte är så många i den traditionella arbetargruppen. Socialdemokraternes väljare är också funktionärer och akademiker, säger Karina Kosiara-Pedersen.
– Socialdemokraterne har ju företrätt ”den lilla människan” som ett arbetarparti men idag är det Dansk Folkeparti som har tagit över den rollen. DF kan sägas vara som en modern version av Socialdemokraterne, säger hon.

Just Dansk Folkeparti utgör en utmaning för Socialdemokraterne och här har Mette Frederiksen också vald en annan inställning än sin företrädare där hon går DF till mötes i fler frågor och Socialdemokraterne har röstat med regeringen och övriga borgerliga partier om flera åtstramningar av asylpolitiken, t.ex. den omstridda lagen om möjligheten att ta asylansökares värdesaker.

– Mette Frederiksen har en annan tillgång till Dansk Folkeparti och flykting- och indvandrarområdet än Helle Thorning hade. Men det är svårt att säga om Helle Thorning hade agerat annorlunda med tanke på flyktingkrisen. Det är ju en annan kontext och en annan politisk verklighet, säger Karina Kosiara-Pedersen.

Om det var val idag skulle Socialdemokraterne få runt 25 procent av rösterna, en liten minskning på 1,5 procent jämfört med valet juni 2015. Partiet har ungefär 50 000 medlemmar. (News Øresund – Thea Wiborg)