Ny ö ska ge fler bostäder i Köpenhamn

Här växer Köpenhamn med ny hamntunnel och ny ö. Illustrationer: Transport-, bygnings- og Boligministeriet. Bildmontage: News Øresund.

En ny ö ska göra plats för bostäder och arbetsplatser till 35 000 invånare i Köpenhamn. I planen att bygga den nya ön, som ska heta Lynetteholmen, ingår även en hamntunnel och ny metrosträcka. Det skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet i ett pressmeddelande.

Den danska regeringen och Köpenhamns kommuns borgmästare, Frank Jensen (Socialdemokratiet), har skrivit under ett principavtal om att bygga Lynetteholmen – en ny stadsdel i Köpenhamn.

Planen presenterades på fredagsmorgonen under en presskonferens med statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre), transport-, byggande- och bostadsmarknadsminister Ole Birk Larsen (Liberal Alliance), näringslivsminister Rasmus Jarlov (Konservative) och Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (Socialdemokratiet).

Ny ö ska ge fler bostäder i Köpenhamn

Illustrationer: Transport-, bygnings- og Boligministeriet. Bearbetning: News Øresund.

I ett pressmeddelande skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet att den nya stadsdelen ska se till att Köpenhman kan fortsätta växa – utan att bostadspriserna skjuter i höjden på grund av bostadsbrist.

7 000 bostäder ska ge plats till 35 000 invånare på Lynetteholmen. Den nya stadsdelen, som ska ligga mellan Refshaleøn och Nordhavn, ska också rymma lika många arbetsplatser.

I planen ingår även infrastruktur i form av en hamntunnel och en ny metrosträcka för att säkra framkomligheten till och från den nya stadsdelen.

”Köpenhamn är traditionellt en stad byggd på öar. Från och med att Christian IV anlade Christianshavn under 1600-talet har byn växt på öar, bland annat Islands Brygge, Kalvebod Brygge, stora delar av Amager och Nordhavn”, skriver det danska departementet Transport-, bygnings- og Boligministeriet i pressmeddelandet.

Byggandet av Lynetteholmen väntas påbörjas omkring år 2035 och stadsdelen ska vara färdig runt år 2070. (News Øresund)