Nationalbanken: fortsatt högkonjunktur men i lägre tempo

Den fortsatt goda konjunkturen och stigande sysselsättningen ger utsikter till en lönefest i Danmark där Nationalbanken räknar med löneökningar inom industrin på 3.3-3,4 procent de kommande åren. Foto: News Øresund

Danmarks Nationalbank uppger i en ny rapport att det finns utsikter till att högkonjunkturen kan fortsätta under de kommande åren men i ett lite lägre tempo. “Det är bara naturligt efter flera mycket goda år” skriver Nationalbanken och pekar på att dansk ekonomi för sjätte året är inne i ett uppsving. Banken bedömer också att landet står väl rustat mot externa risker.

När Nationalbankens direktør Lars Rohde under onsdagen presenterade bankens senaste konjunkturprognos talade han om att Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina kastar skuggor dansk ekonomi som i övrigt är i toppform. Det rapporterar Berlingske. Nationalbanken räknar nu med att den ekonomiska tillväxten (BNP) i Danmark väntas hamna på 1,7 procent under 2019 vilket endast är marginellt lägre än förra prognosen på 1,8 procent. Den fortsatt goda arbetsmarknaden gör att Nationalbanken tror att det kan bli löneökningar i industrin på 2,8 procent i år med utsikt till ökningar på 3,3 procent under 2020 och 3,4 procent 2021. Löneökningarna lägger grunden till en ökad privat konsumtion. (News Øresund)