Köpenhamnskvinnor skaffar barn senare än i andra EU-områden

På en lista över hur gamla kvinnor i genomsnitt är när de får barn är Köpenhamn placerat på nionde plats av 1 480 EU-regioner, visar siffror från Eurostats databas. Foto: News Øresund – Johan Wessman

I genomsnitt är kvinnor i Köpenhamn 33 år när de får sitt första barn. Bara i åtta av 1 480 andra områden i EU är genomsnittsåldern högre. I Skåne är kvinnor i genomsnitt betydligt yngre – 30,9 år – när de blir föräldrar för första gången. Siffrorna kommer från den europeiska statistikbanken Eurostat.

Det kan ta sin tid att pussla ihop storstadsliv, karriärsmål och familjeplaner. Och det tar särskilt lång tid om man bor i Köpenhamn. Kvinnor i Köpenhamn är nämligen relativt gamla när de får barn jämfört med andra platser i Europa.

På en lista över hur gamla kvinnor i genomsnitt är när de får barn är Köpenhamn placerat på nionde plats av 1 480 EU-regioner, visar siffror från Eurostats databas.

De fem EU-regioner med där kvinnorna är äldst när de föder barn ligger i nordliga Aten, Wondsworth i England och tre stadsdelar i London och Paris. Skåne ligger längre ner på listan. Där är kvinnor i genomsnitt 30,9 år när de får barn. Lite under Skåne kommer Nordsjälland, där genomsnittsåldern är 30,8. I Stockholm är genomsnittsåldern 32,2 år och i Oslo är den 32,8. (News Øresund)

Gennemsnitsalder for kvinder når de får børn i andre Greater Copenhagen-områder

Københavns omegn: 31,3 år
Nordsjælland: 30,8 år
Østsjælland: 30,7 år
Vest- og Sydsjælland: 29,7 år.
Bornholm: 29,6 år

Bag statistikken
Statistikken tager udgangspunkt i kvinders alder ved fødsler generelt. Det vil sige, at det ikke kun er førstegangsfødsler, der er blevet analyseret for, som ellers hyppigt anvendes som statistisk parameter. Tallene bag statistikken stammer fra Eurostat, og er blevet efterbehandlet af Øresundsinstituttet. Eurostat har senest opdateret tallene 15. marts 2018. Statistikken dækker over 1.480 europæiske områder, som er inddelt efter Eurostats officielle NUTS-3 inddeling.