Köpenhamns politik kan bli mer röd-grön efter valet i höst
Socialdemokratiet tappar väljare i Köpenhamn, men samtidigt ökar stödet till det socialistiska partiet Enhedslisten och det nya rödgröna partiet Alternativet. Det visar den första opinionsmätningen inför det danska kommunvalet i höst. Köpenhamns politik ser därför ut till att kunna bli ännu mer röd – och grön.
Det är kommun- och regionval i Danmark den 21 november. Köpenhamn har haft rött styre de senaste hundra åren med undantag för en kort period på 80-talet. Och det ser ut att fortsätta enligt en opinionsmätning som Kantar Gullup har gjort för Berlingske. Socialdemokratiet och deras overborgmester Frank Jensen backar med 5 procentenheter till 22,7 procent.
– Resultatet ska i hög grad tillskrivas lokala faktorer eftersom Socialdemokratiet på nationellt plan har gått fram sedan kommunvalet 2013. Så när tendensen är den motsatta i Köpenhamn är det inte så många andra förklaringar än de lokala prestationerna, säger Roger Buch, kommunforskare på Medie- og Journalisthøjskolen till Berlingske.
Flera forskare pekar på att det är svårt att se skillnaden mellan Socialdemokratiet och de borgerligas politik medan det socialistiska Enhedslisten och det nya rödgröna partiet Alternativet är tydligare.
– S röstar nästan alltid som de borgerliga, inte minst i stora stadsutvecklings- och infrastrukturprojekt, säger Carsten Mai, politisk konsult och tidigare presschef för Socialdemokratiet till Berlingske.
Partiet Alternativet fanns inte vid det förra kommunvalet 2013 men har växt på den nationella arenan och fick 4,8 procent av rösterna i Folketingsvalet 2015. Enligt den nya opinionsmätningen skulle Alternativet få 10,2 procent av rösterna i kommunalvalet i Köpenhamn om det var val idag.
Enhedslisten, som har borgmästereposten för teknik och miljö i Köpenhamn, går också framåt och får nästan lika många röster som Socialdemokratiet i mätningen – 22 procent. Det är mycket för ett parti som har 7,8 procent av rösterna på nationellt plan.
Tillsammans med Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre får de fyra partierna 50 procent av rösterna.
– Det är 50 procent till de partier som säger nej till en hamntunnel och nej till att bygga Amager Fælled. Det är trams att säga att det är min förtjänst, för det är det inte. I stället är det de partierna som står upp och säger att de vill ha träd, Amager Fælled, ingen hamntunnel och cykler istället för bilar, som vinner, säger Morten Kabell (EL) borgmästare för teknik och miljö i Köpenhamn. (News Øresund – Thea Wiborg)
Opinionsmätning
Kommunalvalet i Köpenhamn: procent (resultat valet 2013)
Socialdemokratiet: 22,7 (27,8)
Enhedslisten: 22,0 (19,5)
Alternativet: 10,2 (-)
Radikale Venstre: 9,5 (11,2)
Socialistisk Folkeparti: 8,3 (10,0)
Venstre: 11,1 (11,4)
Konservative Folkeparti: 5,3 (5,0)
Liberal Alliance: 3,5 (3,8)
Dansk Folkeparti: 5,2 (7,4)
Kristendemokraterne: 1,0 (0,3)
Nye Borgerlige: 0,9 (-)
Andre partier: 0,3
Källa: Kantar Gallup för Berlingske
Fakta Region- och kommunval i Danmark
Val till de 98 kommuner och fem regioner i Danmark hålls var fjärde år, den tredje tisdagen i november. De valda politikerna tillträder först 1 januari året därpå. I de danska kommunfullmäktige, byråd eller kommunalbestyrelse, sitter högst 31 medlemmar och borgmästaren är högsta politiska ledaren och ordförande för finansutskottet. I Köpenhamn, där det kallas Borgerrepræsentationen, sitter 55 medlemmar och här är överborgmästaren ordförande för finansutskottet medan de övriga utskottens ordförande, så som teknik och miljö, kultur, integration och sysselsättning, kallas borgmästare. Till skillnad från Sverige där kommunalråden från oppositionen inte har ett beredningsansvar kan en borgmästare i Köpenhamn företräda ett oppositionsparti. Fördelningen av borgmästarposterna görs efter förhandling. Valdeltagandet var 71,9 procent vid förra valet i november 2013.