Initiativtagare till Nordens högsta byggnad hotar flytta planerna från Köpenhamn

Initiativtagaren till vad som kan bli Nordens högsta byggnad hotar att flytta projektet från Nordhavn i Köpenhamn, till en annan kommun eller utomlands. Illustration: Köpenhamns kommun

Det ser mörkt ut för planerna att bygga Nordens högsta byggnad, H.C. Andersen Adventure Tower, i stadsdelen Nordhavn i Köpenhamn. Kommunens teknik- och miljönämnd beslutade under måndagen att inte ändra tidsplanen, något som projektets initiativtagare Kurt Immanuel Pedersen, har sagt är nödvändigt för att byggnaden ska bli verklighet. Det skriver Estate Media.

I mars sade Kurt Immanuel Pedersen till Ejendomswatch att tidsplanen för området i Nordhavn, där den 280 meter höga byggnaden H.C. Andersen Adventure Tower planeras, var för långsam. Efter måndagens beslut att inte ändra tidsplanen tror han att det ser mörkt ut för projektets framtid. Åtminstone i Köpenhamn.

– Det är ett överraskande beslut. Särkilt då Rambøll (konsultföretag, red. anm.) har lagt fram både en trafikanalys och en effektiv tids- och processplan som får stöd av kommunens eget utvecklingsbolag By og Havn, säger han till Estate Media.

Förvaltningen i Köpenhamns kommun har lagt fram ett förslag som innebär att en detaljplan kan bli klar år 2025. Kurt Immanuel Pedersen vill att den ska vara klar om två år för att säkra att ett avtal kan slutas med By og Havn, vilket han tror är en förutsättning för att inte tappa projektets investerare.

Kurt Immanuel Pedersen ska nu se över möjligheterna att bygga tornet i en annan dansk kommun eller utomlands. (News Øresund)

Läs mer: Initiativtagare vill se snabbare tidsplan för Nordens högsta byggnad i Köpenhamn