Ingen dansk tågstrejk på måndag

Det danska strejkhotet mot DSB och därmed även mot trafiken med Öresundståg över Bron ser ut att vara undanröjt. DSB och Dansk Jernbaneforbund tar upp nya förhandlingar, fackliga förtroendevalda får fortsätta sitt arbete till 1 juni och ett anonymt pressmeddelande från personalen uppger att de inte kommer att lägga ner arbetet på måndag. Foto: News Øresund

Det blir troligen ingen ny vild dansk tågstrejk på måndag vilket innebär att även tågpendlarna över Öresund kan andas ut. I ett anonymt pressmeddelande skriver “medarbetarna i DSB” att arbetet INTE läggs ned på måndag.

DSB meddelade på fredagen att de kommit överens om att inleda en intensiv förhandlingsprocess kring arbetsvillkoren för lokförare och tågpersonal. Enligt Dansk Jernbaneforbund innebär det att de fackliga ombuden, tillidsmän, får fortsätta sitt arbete i tågföretaget fram till den 1 juni då ett nytt avtal ska vara klart.

Sent på fredagen kom sedan ett anonymt pressmeddelande till Ekstra Bladet där det stod: “Det är med glädje som medarbetarna i DSB kan meddela allmänheten att arbetet INTE läggs ned måndag den 8 april”.

Det var genom ett liknande pressmeddelande som tågpersonalen tidigare meddelade att de skulle gå ut i en avtalsstridig strejk måndagen den 1 april och måndagen den 8 april. Den 1 april stannade såväl tågtrafiken på Själland som med Öresundståg över Bron. Långa köer uppstod när tågpendlarna över Öresund istället fick ta ersättningsbussar mellan Hyllie och Kastrup.

Nu ser det ut som att tågstrejken den 8 april är avlyst. Men det är inte helt säkert. Dansk Jernbaneforbun säger till danska TV2 att de är glada över att förhandlingarna kommer igång men att de inte känner den personalgrupp som sänt de anonyma pressmeddelanden och därför inte kan garantera att det inte blir någon avtalsstridig strejk på måndag. (News Øresund)