Hittills största Interreg-projektet över – Ny ansökan planeras med Hamburg

När det hittills största Interreg-projektet i Öresund-Kategatt-Skagerrak efter tre års arbete nu är över är projektledaren Eskil Mårtensson mycket nöjd med resultatet. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Svenska, danska och tyska parter vill stärka samarbetet mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Lund och XFEL och DESY i Hamburg. De planerar en gemensam Interreg-ansökan i september. Detta följer på det hittills största Interreg-projektet i Öresund-Kategatt-Skagerrak – ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” – som avslutades med konferens i Malmö under tisdagen.

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” startades för att ta tillvara på möjligheterna som de världsunika forskningsanläggningarna European Spallation Source (ESS) och MAX IV i Lund innebär för regionen. När det hittills största Interreg-projektet i Öresund-Kategatt-Skagerrak efter tre års arbete nu är över är projektledaren Eskil Mårtensson mycket nöjd med resultatet.

– Jag tycker det har fungerat på alla håll. Man har gjort allt man skulle inom projektet, säger han till News Øresund.

Under tisdagen arrangerades en slutkonferens för Interreg-projektet. Där diskuterades vad som uppnåtts och hur arbetet ska fortsätta.

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” har inte bara inneburit lösta gränshinder och fler gränsöverskridande forskningsprojekt än det utsatta målet. Eskil Mårtensson menar att Interreg-projektet också har stärkt banden mellan alla organisationer som ingått, bland annat International House Copenhagen, Invest in Skåne och Lund International Citizen Hub – organisationer som arbetar med att locka internationella talanger.

– De har i och med det här fått en nära kontakt. De gör event och arrangemang tillsammans och har ett dagligt utbyte. Den nivån av samarbete hade de inte över huvud taget innan projektet, säger Eskil Mårtensson, projektledare för ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”, till News Øresund.

Även om projektet har uppnått de mål som sattes upp finns det mer arbete kvar att göra. Den 7 september planeras en ny Interreg-ansökan under namnet Hanseatic League of Science (HALOS). Tanken är att vidareutveckla arbetet och bredda geografin. I den kommande Interreg-ansökan är ambitionen att även inkludera Hamburg, där forskningsanläggningarna XFEL och DESY ligger.

– Det gör att vi kan utveckla oss som en stor forskningsregion tillsammans med Hamburg. Det ger ju en helt annan skala på en global nivå, där vi tillsammans kan arbeta för att vi bli en gemensam forskningsregion, säger Eskil Mårtensson.

Hamburg inkluderas för att de då fyra forskningsanläggningarna är bra komplement till varandra. Kajsa Paulsson, forskare och tänkt projektledare till HALOS, säger att samarbetet mellan ESS och MAX IV skapar ett mervärde för forskningen. Ett mervärde som kan bli ännu högre om samarbetet även inkluderar anläggningarna i Hamburg.

– Genom samverkan kring nu fyra kompletterande anläggningar får vi ett värde som är avsevärt högre, än endast summan av de enskilda anläggningarna var för sig, och det skapas helt unika möjligheter för banbrytande forskning och innovation, säger hon.

Omkring 15 parter står bakom ansökan. Utöver forskningsanläggningarna och Lunds, Malmös, Århus och Köpenhamns universitet är även Hamburg universitet och Medicon Valley Alliance tänkta parter.

Om HALOS blir verklighet kommer det bli ett betydligt mindre projekt än ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”. Ansökan görs i slutet av ansökningsperioden för Interreg Öresund-Kategatt-Skagerrak. Det finns helt enkelt inte lika mycket pengar att få som när ansökan gjordes för ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society”.

Planen är därför att HALOS ska bli smalare, med ett större fokus på life science-forskning. Men näringslivsperspektivet kommer fortfarande vara en viktig del i arbetet framöver.

– Vi kommer intensifiera samverkan med industrin. Vi kommer jobba mer fokuserat för att få med industrin i aktiviteterna och nätverket, säger Kajsa Paulsson.

Det gränsregionala utvecklingsperspektivet kommer inte heller försvinna, men arbetet kommer ske på en högre strategisk nivå. Det arbete som till exempel gjordes med gränshinder inom ramen för ”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” kommer inte vara möjligt inom ramen för HALOS, om projektet blir verklighet.

– Vi kommer inte gå in särskilt mycket i detaljer. Det finns det inte utrymme för. Istället ska vi arbeta på ett mer övergripande plan för att utveckla forskningssamarbetet, säger Eskil Mårtensson.

 

Fakta: Det största Interreg-prjektet i Öresund-Katteget-Skagerrak hittills

”ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society” beviljades 9,5 miljoner euro av den EU-fonden Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak.

Räknar man med projektets 27 partners omsattes totalt 19 miljoner euro.

Arbetet var uppdelat i fem delprojekt: Gränsregionalt nätverk och forskarprogram, Internationell attraktionskraft, Regional leverantörsbas, gränshinder och Välkomnande av internationella talanger.