Helg i Köpenhamn – fem kulturtips
På söndag är det Internationella kvinnodagen. Då besöker Danmarks första kvinnliga statsminister nattklubben Vega och på konstmuseet Den Frie skrivs Wikipedia om. Här är veckans kulturtips från News Øresund.
Statsminister besöker kvinnofest
I år firar Danmark 100 år av kvinnlig rösträtt. Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, samlas några av landets mest färgstarka kvinnor på nattklubben Vega i Köpenhamn. Festen arrangeras av kunskapscentrumet Kvinfo och Danmarks första kvinnliga statsminister Helle Thorning-Schmidt är en av gästerna. På scenen står experimentella Lucy Love och rockbandet Baby in Vain. Vega får dessutom internationellt besök av Kalthoum Kennou, domare och enda kvinnliga kandidat i det tunisiska presidentvalet.
Kvinfo: Fejring af kvindernes internationale kampdag. Vega, Köpenhamn. 8 mars.
Wikipedia skrivs om
Wikipedia blir allt viktigare som ett verktyg för att ta reda på faktauppgifter, men könsfördelningen på det användargenererade materialet är sned. Bara en av tio artiklar tros vara skrivna av kvinnor. Detta har fått till följd att kvinnliga profiler inom kultur, vetenskap och politik är mindre omskrivna än sina manliga kollegor. På söndag ordnas det ett så kallat ”Wikipedia edit-a-thon” på konstmuseet Den Frie i Köpenhamn. Målet är att få fler kvinnliga skribenter att engagera sig i uppbyggandet av uppslagsverket, men också att skapa fler eller bättre artiklar om viktiga kvinnor. Alla är välkomna att delta i workshopen som inte kräver förkunskaper.
Wikipedia edit-a-thon. Den Frie, Köpenhamn. 8 mars.
Svensk konstnär i underjordisk konsthall
Ingvar Cronhammar föddes utanför Hässleholm, men han flyttade tidigt till Danmark för att studera konst. Efter studierna blev han kvar i grannlandet, där hans stora monumentala konstverk pryder såväl konstmuseer som offentliga platser. ”Elia” vid infarten till Herning är ett av hans mest kända verk. Nu är han aktuell med en ny utställning i Cisternerna i Köpenhamn. Konsthallen är underjordisk och inhyst i en gammal vattenreservoar. Den fuktiga, mörka lokalen ger en mycket speciell inramning till konsten och används för utställningar av skulpturer och glaskonst. Ingvar Cronhammar har valt att leda in vatten i rummet, så att det bildas en vattenspegel på golvet. Musiken till verken är komponerad av Martin Hall.
Ingvar Cronhammar: H. Cisternerne, Köpenhamn. Öppnar: 3 mars.
Teaterföreställning om jakten på häxor
Häxprocesserna i Salem inträffade 1692. Händelserna utspelade sig i ett litet nybyggarsamhället i Massachusetts, där anklagelser om svartkonst ledde till en hysterisk jakt på häxor. Förföljelsen spred en sådan rädsla att människor började ange varandra för att själva undkomma straff. 19 män och kvinnor dömdes och avrättas innan processen kunde stoppas. Författaren Arthur Miller skrev en pjäs om händelserna under 50-talet, då han såg paralleller till Joseph McCarthys jakt på kommunister. Arthur Miller blev själv åtalad och dömd, eftersom han vägrade ange kollegor med kommunistiska åsikter. ”Häxkitteln” spelas just nu på Skuespilhuset i Köpenhamn
Heksejagt. Skuespilhuset, Köpenhamn. Premiär: 4 mars.
Dianne Reeves besöker Köpenhamn
Dianne Reeves är det stora dragplåstret på Ystads jazzfestival i sommar, men redan nu finns det en chans att se den legendariska jazzsångarerskan. I helgen deltar hon i DR Big Bands 50-årsfirande med en konsert i Köpenhamns konserthus. Dianne Reeves växte upp i en riktig jazzfamilj med en mor som spelade trumpet och en far som sjöng. Hon var också i släkt med pianisten George Duke. Under sin långa karriär har Dianne Reeves bland annat turnerat med Harry Belafonte och vunnit fyra Grammy Awards.
Dianne Reeves med DR Big Band. DR Koncerthuset, Köpenhamn. 6 mars.
(News Øresund – Emilia Söelund)