Helg i Köpenhamn – fem kulturtips

Foto: Golden Days Festival

Malmös fristadsmusiker spelar på Köpenhamns världsmusikfestival. News Øresund tipsar också om en ovanlig operakonsert och en dansk uppsättning av Ronja Rövardotter.

Festival ifrågasätter det danska kulturarvet
Årets Golden Days Festival handlar om kulturarv. Under smeknamnet ”Festival of Important Shit” väcker en rad kulturinstitutioner liv i debatten om vad som egentligen ingår i det danska kulturarvet. Varför är just Guldhornen, Den lilla sjönjungfrun och Skagenmålarna så självklara att lyfta fram? Totalt arrangeras det 200 evenemang under Golden Days Festival. Till exempel visar Den Hirschsprungske Samlingen några ikoniska målningar från Den danska guldåldern och frågar besökarna om målningarna fortfarande känns relevanta, medan Thorvaldsens museum bjuder på varm mjölk och en konsert med klassiska vaggvisor. Festivalen öppnar också upp för att nyare genrer ska införlivas i kulturarvsbegreppet. På fredag ordnas det till exempel ett historiskt LAN-party med några av tidernas största dataspel.

Golden Days Festival. Köpenhamn. 4–20 september.

 

Från kåkstaden till operascenen
Sångerskan Pumeza Matshikiza har en högst ovanlig historia. Hon växte upp i en av Kapstadens kåkstäder i Sydafrika. Opera hörde hon för första gången på radion när hon var i början av tonåren. Som den enda i sitt område fastnade hon för de mjuka vokalerna och försökte kopiera sångstilen. Arbetet försvårades av att hon inte hade något piano att kompa med. Istället jobbade hon sig fram genom gehör och träning. Riktig sångundervisning fick först när hon började på universitet. Idag turnerar sopranen med en repertoar av arior och sydafrikanska sånger. Hennes debutalbum heter ”Voice of Hope” och på fredag kan man höra henne live i Tivolis konsertsal.

Operagala med Pumeza Matshikiza och Yijie Shi. Tivoli koncertsal, Köpenhamn. 4 september.

 

Helg i Köpenhamn – fem kulturtips

Los Fuegos. Foto: Copenhagen World Music Festival – Natascha Skow

Musik från hela världen
Den här veckan pågår Köpenhamns stora festival för världsmusik. Under fem dagar spelar och sjunger musiker från hela världen på scener runt omkring i staden. I år satsas det särskilt på kvinnliga konstnärer. På lördag ordnas det till exempel en gratiskonsert på Sankt Hans Torv med gruppen Radiant Arcadia. Bandet består av tio kvinnliga musiker från Danmark, Tyskland och Storbritannien som blandar nordisk folkmusik med elektroniska inslag. Festivalen får också besök av Malmös fristadsmusiker Ramy Essam. Den egyptiska musikern blev en ikonisk röst under den arabiska våren i Kairo, men lever i dag som flykting i Sverige. På fredag spelar han på Världskulturcentret i Köpenhamn.

Copenhagen World Music Festival. Köpenhamn. 2–6 september.

  

Ronja Rövardotter på danska
Berättelsen om rövardottern Ronja är inte bara populär i Astrid Lindgrens hemland. Teater Zeppelin har nominerats till årets scen för barnteater och i höst spelar ensemblen klassikern ”Ronja Rövardotter”. Regissören har lagt sig nära originaltexten och betonar flickans frihetslängtan och upptäckarglädje. Pjäsen spelas hela hösten och har premiär på söndag.

Ronja Røverdatter. Teatret Zeppelin, Köpenhamn. Premiär: 6 september.

 

Helg i Köpenhamn – fem kulturtips

Illustration: Nordisk Film

Ny pjäs om Danmarks filmkung
Har du hört talas om Ole Olesen? Nej, förmodligen inte. Den kontroversiella grundaren av Nordisk Film har visserligen varit tivoli-direktör i Malmö, men hans namn är inte speciellt välkänt längre. Ändå var han en av de första som såg filmens potential och började exportera spelfilmer i stor skala. Under hans ledning var Nordisk film under en period en av världens ledande producenter av stumfilmer. Föreställningen ”Tre årtiers stumhed” tar fasta på denna epok i den danska filmhistorien och spelas på plats i Nordisk Films lokaler.

Tre årtier af stumhed. Nordisk films studier, Valby. Premiär: 5 september.

 (News Øresund – Emilia Söelund)