Godkännade i USA historisk framgång för Novo Nordisk
Godkännandet av Novo Nordisk nya diabetesläkemedel Ozempic i USA har stor betydelse för den danska ekonomin med tanke på att företaget har 17 000 anställda i hemlandet, huvudsakligen på Själland. Bilden är från Novo Nordisk stora produktionsanläggning i Kalundborg på västra Själland. Pressfoto från Novo Nordisk
Som väntat blev danska läkemedelsjätten Novo Nordisk nya långtidsverkande diabetesläkemedel Ozempic (Semaglutide) på tisdagen godkänt av USA:s läkemedelsmyndighet FDA. Det uppger företaget i ett pressmeddelande. Det är en historisk framgång som får betydelse för hela Danmarks ekonomi. Enligt danska Børsen väntas Ozempic stå för upp emot 80 procent av Novo Nordisk tillväxt fram till 2025. Försäljningen i USA börjar redan efter årsskiftet.
– Det är den största händelsen i den moderna diabeteseran. Det är ingen tvivel om att det har potential till att bli det mest sålda diabetesläkemedlet någonsin, kommenterade Novo Nordisk forskningsdirektör Mads Krogsgaard Thomsen till Børsen från företagets amerikanska kontor i Princeton New Jersey där ledningen och styrelsen samlats inför FDA:s beslut.
Redan den 18 oktober i år hade en expertpanel rekommenderat FDA att godkänna Ozempic vilket gjorde att förväntningarna var högt ställda inför gårdagens avgörande beslut. FDA:s godkännande av det nya läkemedlet Ozempic innebär att Novo Nordisk får en ny tillväxtmöjlighet i USA där företagets övriga produkter varit utsatta för hård prispress de senaste åren.
Ozempic används för behandling av diabetes typ 2 och bygger på tarmhormonet GLP-1. Det nya läkemedlet är långtidsverkande så att patienterna endast behöver bara ta en dos per vecka. FDA:s godkännande gäller behandling genom injektion men Novo Nordisk arbetar även med att utveckla Ozempic i tablettform vilket skulle göra att patienter med diabetes 2 slipper använda sprutor.
Enligt de analytiker Børsen talat med väntas Ozempic ha nått en försäljning på 50 miljarder danska kronor inom tio år. Men det kan bli mycket mer. Tablettversionen anses öppna en marknad värd över 100 miljarder. Ytterligare en styrka med Ozempic är att det i samband med behandlingen av diabetes 2 även ger en signifikant viktminskning hos patienterna. Nu fortsätter Novo Nordisk forskning kring Ozempic som läkemedel vid behandling av fetma och sjukdomar i hjärta, njurar och lever vilket kan lyfta försäljningen ytterligare.
Ett tecken på de höga förväntningarna på Ozempic är att Novo Nordisk under 2015 beslut om att investera 13,6 miljarder danska kronor i två nya fabriker i USA och Danmark för den nya produkten.
Novo Nordisk är en dansk framgångssaga. Mellan 1996 och 2016 ökade omsättningen från 15 till 112 miljarder danska kronor. I slutet av förra året hade Novo Nordisk 42 000 anställda, varav drygt 17 000 i Danmark. Bolaget har ett kontor i Malmö med ett 80-tal anställda och ytterligare drygt 200 personer pendlar från Skåne till någon av bolagets anläggningar på Själland.
Vinsterna från Novo Nordisk blir även till nytta för dansk läkemedelsforskning och till investeringar i nya biotekbolag i bland annat Danmark och Sverige. Det sker genom att Novo Nordisk huvudägare Novo Nordisk Fonden varje år skänker miljardbelopp till forskning samtidigt som fondens ägarbolag Novo Holdings varje år gör tidiga så kallade seed-investeringar i nya biotekbolag. Omkring hälften av seed-investeringarna görs i danska biotekbolag medan en tredjedel görs i svenska bolag. (News Øresund)
Läs mer:
Nästa storsäljande läkemedel från Novo Nordisk ska upptäckas av en superdator i Oxford
USA lyfter dansk export och skapar rekordstort överskott i betalningsbalansen