Förhandlingar avgör hur gränskontroll på tågen ska se ut

Det är fortfarande oklart när den svenska polisen kan börja genomföra gränskontrollerna på tågen över Öresundsbron. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Polisen och Skånetrafiken väntar ännu på besked om exakt vad som gäller när Danmark ger svensk polis möjlighet att genomföra gränskontrollerna mellan länderna ombord på tågen. Frågan är om kontrollerna hinner genomföras på de fem minuter som återstår till Hyllie station efter att nationsgränsen passerats. Just nu pågår förhandlingar på departementsnivå kring detaljerna i ett nytt dansk-svenskt avtal.

Det danska beskedet för två veckor sedan om att svensk polis tillåts röra sig på dansk mark för att kunna utföra gränskontrollerna på tågen över Öresundsbron kom oväntat för tågoperatörerna och den svenska polisen.

– Vi kände till att det pågick förhandlingar, men fick ingen förhandsinformation om resultatet, säger Patrik Engström, chef för svenska polisens nationella operativa avdelnings (Noa) gränssektion, till News Øresund.

Om gränskontrollerna kan genomföras ombord på tågen innan de ankommer till Hyllie station innebär det att såväl det extra långa stoppet på Hyllie som det på Malmö C slopas. Det skulle spara resenärer som åker vidare från Malmö totalt 20 minuter i restid.

Men ännu återstår många frågetecken. Bland annat är det oklart om gränskontrollen helt och hållet hinns med under resan eller om Öresundstågen även i fortsättningen behöver stanna lite längre vid Hyllie station. Begränsningar i tågtrafiken är dock inte ett alternativ för att hantera den korta kontrolltiden, uppger Patrik Engström.

Det är inte heller klart om gränskontrollen också kommer att utföras på SJ-tågen och DSB:s tåg mot Bornholm.

Skånetrafiken och polisen hänvisar till departementsnivå för mer information, men det har News Øresund inte kunnat få under fredagen.

För den svenska polisen hade det optimala varit att få genomföra kontrollerna på dansk mark, eftersom det vore mer resurseffektivt än att gränskontrollanterna åker mellan länderna, menar Patrik Engström. Organisationen är dock redo att genomföra den nya formen av kontroller när beslutet väl kommer – efter vissa fackliga förhandlingar.

– Så snart detaljerna är klara och avtalet kan tillämpas kommer vi anpassa taktiken för att genomföra kontrollerna på tågen. Vi kommer då också veta vilka tåg vi kommer göra ombordkontroll på. En ändring i arbetsmetod som påverkar medarbetarnas arbetsmiljö måste dock MBL-behandlas innan den kan implementeras, säger han.

Under förra veckan kontrollerades drygt 200 000 resenärer från Danmark till Sverige, framför allt vid Öresundsbrons betalstation och i Helsingborg. Av dem avvisades 35 personer och fem personer ansökte om asyl.

(News Øresund – Anna Palmehag)