Det danska växtteamet inom life science-området har lämnat 17 starekommendationer till regeringen
I juni förra året tillsattes ett växtteam inom life science-området i Danmark med Kåre Schultz, vd på Lundbeck, som ordförande. I fredags lämnade de över sin rapport i form av 17 rekommendationer till den danska regeringen. Utgångspunkten är hur branschens villkor kan stärkas. Bland annat efterfrågas en exportstrategi inom området och ett permanent life science-kontor med referens till näringsministern.
Life science-sektorn är stark i Danmark, men målet är att bli ännu starkare och fördubbla exporten av life science-produkter till år 2025. Det framgår av den rapport som Kåre Schultz, ordförande för den danska regeringens växtteam inom life science och vd på Lundbeck, i fredags lämnade över till näringsminister Brian Mikkelsen (K), hälsominister Karen Ellemann (V) och utbildnings- och forskningsminister Søren Pind (V).
I rekommendationer efterfrågas bland annat ökade resurser till den offentliga forskningen och bättre skatteincitament för forskningstunga företag och investerare. Dessutom ingår önskemål om en nationell exportstrategi för att nå målet om en exportfördubbling till år 2025, en handlingsplan för att attrahera fler utländska investeringar samt att det tas fram en växtplan utifrån rekommendationerna och etableras ett permanent life science-kontor med referens till näringsministern.
Enligt rapporten sysselsätter life science-industrin 38 400 heltidsanställda i Danmark och exporten står för 17 procent av landets totala varuexport.
– Life science-industrin är en av de viktigaste bidragsgivarna till dansk ekonomi, export och tillväxt och har fortsatt en stor potential som vi endast kan realisera om ramvillkoren är i världsklass. Det kan de bli om vi får implementerat de här rekommendationerna som vi presenterar idag, sa Kåre Schultz i en kommentar.
Den 22 december 2016 meddelade den svenska regeringen att de beslutat att förlänga och utöka uppdraget för regeringens life science-samordnare Anders Lönnberg som tillsattes i april 2015. Uppdraget är förlängt till den 31 januari 2018 och har utökats med att samordnaren även ska delta i arbetet för att få den europeiska läkemedelsmyndigheten lokaliserad till Sverige.
När Anders Lönnberg i förra veckan medverkade vid en life sciencekonferens på Medicon Village i Lund beskrev han sitt uppdrag som att skapa och leda en arbetsprocess för att samordna och utveckla svensk life science såväl ur ett industriellt perspektiv som ur ett sjukvårds- och samhällsperspektiv. Till skillnad från det danska uppdraget är det svenska inte fokuserat mot att komma med en rapport och rekommendationer. (News Øresund)