Danska Säpos tidigare chef dömd till fyra månaders fängelse för bok

Den tidigare chefen för danska motsvarigheten till Säpo, PET, har dömts till fyra månaders fängelse för brott mot tystnadsplikten. Jakob Scharf var mellan 2007 och 2013 chef för PET och gav hösten 2016 ut boken “Sju år för PET.

Boken handlar om Jakob Scarfs tid som chef för Politiets Efterretningstjenste, PET, och är skriven av journalisten Morten Skjoldager. PET försökte stoppa utgivningen av boken men då valde tidningen Politiken att trycka en bilaga som innehöll hela boken. Enligt Danmarks Radio döms Jakob Scharf till fyra månaders fängelse och konfiskation av de 400 000 danska kronor som han uppges ha tjänat på boken.

Jakob Scharf uppger att han inte ångrar utgivningen av boken och menar att den är ett viktigt bidrag till samhällets förståelse av utvecklingen med terrorhot och bekämpningen av terrorism. Han menar att han under intervjuerna till boken följt samma linje i förhållande till tystnadsplikten som han tillämpat under sina år som PET-chef. Det ansåg inte Københavns Byret som avkunnade domen med fängelse och konfiskation av vinsten. (News Øresund)