Danska partier vill avskaffa regionerna i samband med hälsovårdsreform

Kampen om regionernas framtid fortsätter skriver Politiken och pekar på kraven från Dansk Folkeparti, Konservative och Liberal Alliance om att lägger ner regionerna och förstatliga sjukhusen. Foto från Region Hovedstadens kontor i Hillerød: News Øresund

Medan ämbetsmän och konsulter arbetar på högtryck i Sundhedsministeriet för att utarbeta en ny hälsovårdsreform för de kommande tio åren vill Dansk Folkeparti, Konservative och Liberal Alliance avskaffa de danska regionerna och göra sjukhusen statliga. “Kampen om regionerna fortsätter”, skriver Politiken.

“Regionernas framtid blir en politisk stridspunkt när en ny hälsovårdsreform ska förhandlas på plats under hösten. Men är Løkke beredd att ge en dödsstöt till de regioner han själv var med att uppfinna”, skriver Politiken.

Tidningen noterar att Dansk Folkeparti, Konservative och Liberal Alliance redan långt tidigare velat avskaffa regionerna. Venstre har sedan förra valet tvekat, utvärderat och godkänt regionernas arbete men är enligt Danmarks Radio öppna för “strukturella förändringar. medan största oppositionspartiet Socialdemokratiets politiska ordförande Nicolai Wammen menar att det är fel väg att gå.

Nyligen gjorde de tre regeringspartierna Venstre, Konservative och Liberal Alliance en överenskommelse med Dansk Folkeparti om en ny “lov om erhvervsfremme” som innebär att de fem danska regionerna mister ansvar och budget för det näringslivsfrämjande arbetet. (News Øresund)