Dansk-svensk näringslivstopp kräver att politikerna enas kring Greater Copenhagen

– Vad är det som blir bättre utan ett samarbete över Öresund? Det undrar danska vindkraftsjätten Vestas svenska styrelseordförande, Malmöbon Bert Nordberg. Han uppmanar politikerna på Själland och i Skåne att snabbt enas om ett samarbete kring Greater Copenhagen. Ett misslyckande i det politiska samtalet över Öresund kommer att gå ut över tillväxten i regionen menar han. Foto: News Øresund

Tillväxten i Öresundsregionen hotas om politikerna inte kan enas om ett fortsatt dansk-svenskt samarbete. Det är inget hållbart alternativ att låta Greater Copenhagen bli ett renodlat danskt projekt medan Skåne börjar marknadsföras som Southern Sweden. Det anser danska vindkraftsjätten Vestas svenska styrelseordförande Bert Nordberg som uppmanar politikerna på båda sidor sundet att snabbt enas.

– Jag tror att man behöver fokusera mer på det positiva i samarbetet. Själland och Skåne behöver varandra, säger Bert Nordberg till News Øresund.
– Vad är det som blir bättre utan ett samarbete över Öresund? Symbolfrågan om att Skåne ska ha ordförandeposten halva tiden istället för en tredjedel handlar om några få möten per år. Är det värt att blockera detta viktiga samarbetsprojekt för att vi inte får hålla i ordförandeklubban vid hälften av mötena?

Bert Nordberg varnar för att låta patriotism bidra till att det uppstår en spricka mellan Själland och Skåne. Istället tycker han att det är viktigt att fokusera på det ömsesidiga beroende som redan finns inom den dansk-svenska regionen.
– Rent ekonomiskt är Skåne illa ute med en hög arbetslöshet. Därför är arbetsmarknaden på Själland viktig för Skåne och förra året pendlade varje dag 16 100 personer över Öresund. Men utan skåningar riskerar Köpenhamn att få ont om arbetskraft inom bland annat vård och serviceyrken. Och Köpenhamns flygplats i Kastrup behöver svenska passagerare, säger Bert Nordberg till News Øresund.

Bert Nordberg pekar på att Greater Copenhagen är ett projekt som handlar om att öka tillväxten i regionen. Därför tycker han att det är viktigt att de danska och svenska politikerna lyssnar på näringslivet och lär av företagens förmåga att hitta konstruktiva och lönsamma lösningar även vid svåra förhandlingar. Att samarbetet över Öresund är viktigt för näringslivet framgår med all tydlighet av Vestas utveckling. Hösten 2014 flyttades delar av huvudkontoret i  Aarhus till ett nytt koncernkontor i Köpenhamn. På andra sidan Öresundsbron finns sedan 2008 Vestas Northern Europes kontor i Malmöstadsdelen Svågertorp.
– Vi har etablerat oss i Köpenhamn och Malmö för att underlätta rekrytering av arbetskraft och för att ha tillgång till en internationell storflygplats. Men Kastrup överlever inte som stor internationell flygplats utan svenska passagerare som kommer över Öresundsbron. Och Vestas säljer idag fler vindkraftverk i Sverige än i Danmark vilket gör att relationen med Sverige är viktig, säger Bert Nordberg.

Han är engagerad i frågan om Greater Copenhagen och radar upp en mängd argument som visar hur viktigt det är att Köpenhamn, övriga Själland och Skåne fortsätter att samarbeta. I Lund växer forskningsanläggningen ESS fram som ett gemensamt europeiskt projekt med datacenter i Köpenhamn. Ska ESS locka till sig de bästa talangerna är det viktigt att även kunna erbjuda Köpenhamn som bostadsort och då måste det gemensamma arbetet mot gränshinder fortsätta. Det danska näringslivet är viktigt även när skånska företag ska rekrytera internationella talanger. I Skåne finns få riktigt stora företag. Peab, Alfa Laval och Trelleborg finns kvar medan giganten Tetra Pak för länge sedan flyttat huvudkontoret till Schweiz och även om Ikea just nu bygger en global mötesplats i Malmö så finns huvudkontoret i Holland. På andra sidan Öresund finns det en rad storföretag som fortfarande domineras av danska ägare – till exempel Danske Bank, världens största containerrederi Maersk, världens största insulinproducent Novo Nordisk samt ett kluster med tre tillverkare av avancerade hörapparater som har halva världsmarknaden. Att Skåne ligger granne med en internationellt känd huvudstad som Köpenhamn är en tillgång som måste utnyttjas bättre och då även ur ett nordeuropeiskt perspektiv anser Bert Nordberg.
– Den nordiska sammanhållningen är helt avgörande för att kunna vara med och påverka utvecklingen i Europa. Ska vi då inte klara av detta lilla projekt i Öresundsregionen? (News Øresund)

Fakta: Bert Nordberg

Född: 1956 i Malmö
Bor: I Malmö
Utbildning: mariningenjör samt studier i management och ekonomi vid INSEAD.
Karriär: Började vid svenska marinen. 1985 – 1996 arbetade han vid Data General och Digital Equipment. 1996 – 2009 anställd vid Ericsson och byggde upp Ericsson Silicon Valley Campus. 2009 – 2012 vd / styrelseordförande för Sony Ericsson / Sony Mobile.
Aktuell: Sedan 2012 styrelseordförande i Vestas Wind Systems samt styrelseledamot i Axis Communications (2015), Electrolux (2013) och SCA (2012). Driver mobilkonsultföretaget Sigma Connectivity tillsammans med den skånsk it-entreprenören Dan Olofsson. Är sedan xxx ordförande Ideonfonden och sedan 2015 ordförande i Malmö börssällskap och styrelsesuppleant i Øresundsinstituttet.