Dansk pendlarförening startar Facebook-grupp för att hjälpa Öresundspendlarna

Pendlarföreningen Kystbanens talesperson Michael Randropp tror att det blir kaos för pendlarna när de nya ID-kontrollerna av tågresenärer till Sverige införs på Kastrup den 21 december. Därför har han startat en ny Facebook-grupp där Öresundspendlarna ska kunna hjälpa varandra med information och tips.

Den nya Facebook-gruppen BroenLive & Forum startade Michael Randropp i fredags och på söndagskvällen hade den redan fått 239 medlemmar. Målet är att nå 1 000 medlemmar till den 21 december då de av svenska regeringen beslutade ID-kontrollerna av tågpassagerare mot Sverige införs vid Köpenhamns flygplats i Kastrup. Aktiviteten är redan stor och nya medlemmar ansluter hela tiden.
– Tanken är att medlemmarna kan dela trafikinformation med varandra vid till exempel förseningar och inställda tåg, säger Michael Randdropp till News Øresund.

Genom att bilda den nya gruppen på Facebook hoppas han även att pendlarföreningen får fler medlemmar på den svenska sidan Örsund. Då kan de undersökningar som pendlarföreningen gör om hur man upplever kollektivtrafiken även ge bättre svar om resandet med Öresundstågen till Sverige.
– Sådana undersökningar har vi tidigare med stor framgång presenterat för politikerna på Christiansborg, säger Michael Randdropp.

Perrongen på Kastrup för tåg mot Sverige ska delas i två delar med staket. Passagerare som kommer med tåget från till exempel Örestad och Köpenhamn måste kliva av, gå upp i flygplatsbyggnaden för ID-kontroll och sedan ta rulltrappan ner till andra halvan av perrongen för att ta ett senare tåg vidare mot Sverige. Enligt Skånetrafiken kommer restiden mellan Köpenhamn och Malmö att öka från ordinarie 35 minuter till mellan 70 och 90 minuter. Dessutom blir det färre tågavgångar och kortare tåg vilket kommer att öka trängseln. Resandet i riktning från Sverige till Danmark kommer inte att omfattas av någon ID-kontroll och kommer därför att fungera bättre.

Michael Randropp har redan fått kommentarar från pendlare, främst de äldre, som liknar de kommande avspärrningen av perrongen och den nya ID-kontrollen vid det forna Öst- och Västberlin. Han tycker att hela tanken med Greater Copenhagen som en sammanhållen region går om intet när ID-kontrollen införs och tydligt markerar att man rör sig mellan två länder.
– Den gränskontroll som sker på Örsundstågen i Hyllie skapar redan stora problem för tusentals pendlare. Men när det här blir infört blir det katastrofalt, säger Michael Randropp.

Han tror att det kommer att bli kaos och trängsel på perrongen i Kastrup och inne i de kortare tågset som kommer att köras över bron.
– Med den kunskap jag fått som talesperson för pendlarföreningen under de senaste sju åren vet jag vad som står på spel och de massiva problem som uppstår när ID-kontrollen träder i kraft på allvar, säger Michael Randropp.

Han är talesperson för pendlarföreningen Kystbanen (Helsingör-Malmö) och berättar att han lägger ner cirka 15 timmars arbete på föreningen vid sidan av sitt ordinarie jobb på en bank. (News Øresund)

Fakta:
15 200 personer pendlade i genomsnitt över Öresund varje vardag under 2014.
Av dessa pendlade 8 600 med tåg över Öresundsbron.