Dansk minoritet i Tyskland kan få danskt medborgarskap
Ett förslag som innebär att personer i den danska minoriteten i Tyskland med dansk härstamning i fjärde led får det lättare att bli danska medborgare väcker viss kontrovers i Slesvig-Holstein. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Folketingets Slesvig-utskott föreslår att den danska minoriteten i Slesvig-Holstein ska ges möjlighet att bli danska medborgare, trots att de varken bor eller är födda i Danmark. Ett av de föreslagna kriterierna – att ha minst en dansk förfäder i fjärde led – möter dock kritik i Slesvig-Holstein, skriver Kristeligt Dagblad.
Enligt förslaget skulle personer i den danska minoriteten i Nordtyskland, som uppfyller tre av följande kriterier, kunna få danskt medborgarskap:
– Dansk skolgång eller danska språkkunskaper.
– Tre års oavbrutet boende i Danmark.
– Minst tio års aktivt styrelsearbete eller anställning i en av den danska minoritetens organisationer.
– Minst en av personens förfäder fyra generationer tillbaka måste ha fötts till dansk medborgare.
Trots att det alltså inte är nödvändigt att uppfylla det sistnämnda kriteriet får det kritik från lokala föreningar.
– Jag ser det som ett stort problem att dansk härstamning kan komma att spela roll för att få danskt medborgarskap. Det är en tankegång som går stick i stäv med minoritetsreglerna i Sydslesvig. Köpenhamn-Bonn-förklaringarna från 1955 (om rättigheterna för de dansk-tyska minoriteterna, reds anm) slår fast att danskt sinnelag inte får prövas av myndigheterna genom till exempel språktest eller anor, och att man är dansk när man definierar sig som dansk, säger Anke Spoorendonk, justitie- och Europaminister i delstatsregeringen i Slesvig-Holstein och medlem i minoritetspartiet SSW, till Kristeligt Dagblad.
Den danska regeringen kommer att ta ställning till förslaget innan de senare i år lägger fram ett utkast till ett nytt medborgarrättsavtal, uppger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre). (News Øresund)