Dansk framgång i domstol i USA kring skattesvindel

Danska Skattestyrelsen får nu lov att driva rättsprocesser mot de 176 små amerikanska pensionskassor som man uppger ha medverkat till att svindla den danska staten på motsvarande 5,4 miljarder kronor. Foto: News Øresund

Under måndagen beslutade en domare i  Southern District of New York att ge danska Skattestyrelsen tillstånd att via domstolar återkräva motsvarande 5,4 miljarder danska kronor från små amerikanska pensionskassor som uppges ha medverkat till att svindla den danska staten i en härva som totalt uppgår till 12, 7 miljarder kronor. Det uppger dr.dk.

– Jag är självklart nöjd med att domaren efter vad vi blivit upplysta om är eniga med oss om att vi har ett mål som rättsligen kan föras vid domstolarna i  USA, säger Steen Bachmann, direktör för speciell kontroll i danska Skattestyrelsen.

Danmark har 176 ärenden i USA på sammanlagt motsvarande 5,4 miljarder danska kronor där Skattestyrelsen kräver tillbaka pengar som man anser felaktigt krävts ut som skatteåterbäring i samband med aktieutdelningar. Landet är ett av de hårdast drabbade länderna i den så kallade cum-ex skandalen där banker, aktiehandlare och toppadvokater genom misstänkta bedrägerier svindlat flera europeiska länders statskassor på hundratals miljarder kronor genom avancerade upplägg med aktieförsäljningar i samband med aktieutdelningar. Från den danska statskassan har det på detta sätt skett felaktiga utbetalningar på totalt 12,7 miljarder kronor.

Måndagens beslut innebär att Skattestyrelsen får möjlighet att driva de 176 fallen som processer i domstol och som sedan avgör om pengarna ska betalas tillbaka till den danska staten. (News Øresund)

Läs mer:

Svenska och danska medier i samarbete – avslöjar skattesvindel