Dansk Folkeparti vill stänga gränserna

Kristian Thulesen Dahl, partiledare för Dansk Folkeparti, vill stänga Danmarks gränser för asylsökande som passerat genom andra, ”säkra” EU-länder. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Asylsökande som passerat genom andra EU-länder på väg mot Danmark ska stoppas vid danska gränsen. Det föreslår Dansk Folkeparti, som enligt Berlingske vill lägga ”extraordinär press” på regeringen.

Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl planerar att inom kort lägga fram sitt förslag i folketinget – trots att juridiska experter bedömer att förslaget strider mot Dublinförordningen, som slår fast att varje medlemsstat är skyldig att behandla en asylansökan om personen inte tidigare sökt asyl i något annat EU-land. Kristian Thulesen Dahl tror att antalet asylsökande snart kommer att öka igen och tänker argumentera för att förslaget visst är lagligt.

– Vi är otåliga och anser att vi bör ha det här systemet på plats innan våren kommer. Det är en nödvändig åtstramning och ett uttryck för ansvarsfullhet i rättan tid, säger han till Berlingske.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) vill inte utesluta idén, men säger sig hellre se en gemensam europeisk lösning. De övriga borgerliga stödpartierna Liberal Alliance och Konservative ser däremot positivt på förslaget om att stänga gränserna för asylsökande. (News Øresund)