Dansk ekonomi går på högvarv – men global osäkerhet oroar
Den danska ekonomin befinner sig i en högkonjunktur samtidigt som omvärldens oroligheter både politiskt och ekonomiskt innebär att en avmattning är i sikte. Idag är ekonomin dock mindre känslig mot en nedgång än innan finanskrisen 2007, menar Las Olsen, chefekonom på Danske Bank under konferensen Real Estate Øresund förra veckan.
Las Olsen pekade på att Danmark idag är långt inne i en rådande ekonomisk uppgång. Den globala avmattning som närmar sig innebär dock att även Danmark kan börja skymta en tillbakagång i högkonjunkturen.
– Danmark är fullständigt i händerna på den globala utvecklingen, sa Las Olsen.
En nedgång i dagens högkonjunktur får dock inte lika stora effekter som tillbakagången efter 2007 års uppsving, strax innan finanskrisen som drabbade landets ekonomi hårt.
– Uppsvinget är mycket mindre idag än 2007. Då såg vi stora bostadsprishöjningar som omvandlades till konsumtion. Idag är dansk ekonomi mindre sårbar inför en tillbakagång, sa han och syftade bland annat på att danskarnas konsumtion idag är mindre än inkomsten vilket inte var fallet 2007.
Trots goda tider var 2018 ett mindre bra år för danskt BNP, vilket bland annat förklaras av den torra sommaren, klimatförändringarna samt en ovanligt stark ekonomisk utveckling 2017. Siffrorna för sysselsättningen ser dock starkare ut och antalet danska lönmottagare uppvisar rekordnivåer, något som Las Olsen menar att man bör se på med försiktighet.
– Många av de nya lönmottagarna är deltidsjobb av olika orsaker. Ser man till antalet arbetade timmar är utvecklingen betydligt mer moderat, säger han. (News Øresund – Sofi Eriksson)