Danmarks statsminister garanterar att inga fler akutsjukhus stängs

Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) lovar att inga fler akutsjukhus ska läggas ner i Danmark. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Sedan 2007 har 18 danska sjukhus stängts, men nu lovar landets statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) att det inte ska bli fler. Som vårdminister var han 2007 drivande bakom en omstrukturering av den offentliga sektorn, som bidragit till nedläggningen av de många sjukhusen. Men i den nya vårdreform som regeringen vill driva igenom ska alla 21 akutsjukhus finnas kvar, säger statministern i en intervju med Mandag Morgen.

– När jag reser runt i landet upplever jag att medborgarna är rädda för att deras lokala sjukhus ska stänga. Men det är ju inget av de 21 akutsjukhusen som nu kan stängas. Jag kommer att cementera deras existens. För när jag bygger hela den nära vården omkring de 21 sjukhusen och skapar en politisk struktur där vi väljer in några borgmästare, nämndsordförande, läkare och andra människor skapar jag en grupp ambassadörer kring det sjukhuset. Om det sitter några människor på ett hälsodepartement med några tankar på att lägga ner till exempel Thisted sjukhus kommer det aldrig att ske, säger Lars Løkke Rasmussen till Mandag Morgen.

I intervjun lovar statsministern mer pengar till vården, utan att vilja nämna några belopp innan valrörelsen drar igång. Han lyfter också fram att vårdreformen ska innebära att patienter får större inflytande över vården. (News Øresund)

Fakta: Vårdreformen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen är drivande bakom förslaget på en ny vårdreform som regeringen presenterade i början av året.

– En viktig del i reformen är att regionerna ska bli administrativa förvaltningar, medan den politiska makten flyttas till staten och kommunerna. I praktiken innebär det att regionerna läggs ner i sin nuvarande form.

– En annan viktig del är att upprätta 21 nya vårdkluster kring Danmarks akutsjukhus, för att stärka samarbetet mellan sjukhus, kommuner och läkarmottagningar (det danska alternativet till vårdcentraler).

Förslaget på vårdreform har fått kritik av oppositionen, men också av politiker från regeringspartierna, för att centralisera vården. Det pågår förhandlingar mellan regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti, men reformen kommer troligen också att bli beroende av resultatet i det kommande folketingsvalet, som ska hållas i Danmark senast den 17 juni i år.

Läs mer: Danska regeringen vill omvandla regionerna till administrativa förvaltningar utan egna politiker