Danmarks första höghastighetsjärnväg är invigd

Likt en orm slingrar den metallglänsande stationen vid Køge Nord sig 225 meter lång över såväl järnväg som motorväg och pendeltåg. Foto: News Øresund

Den är 60 kilometer lång, har kostat tio miljarder danska kronor att bygga och ska göra det möjligt att köra danska höghastighetståg i 250 km/h från Köpenhamn via Køge till Ringsted och så småningom vidare till Fehmarn Bält-tunneln. På fredagen invigdes Danmarks första höghastighetsjärnväg av kronprins Frederik.

Danmarks första höghastighetsjärnväg är invigdPå fredagen möttes de första tågen från Ringsted och Köpenhamn vid Køge Nord där kronprins Frederik invigde landets första höghastighetsjärnväg. Den nya stationsbyggnaden vid Køge Nord är omsluten av glänsande metall och slingrar sig 225 meter lång likt en orm över den nya järnvägen, motorvägen och en station för S-tog (pendeltågen). Stationsbyggnaden är ritad av Dissing+Weitling samt Cobe och nominerades i kategorin ”Best Futura Project”, Mipim Awards 2015. Nu ska stationen bli en vardaglig  knutpunk såväl för pendlare som på sikt mera långväga resenärer på väg till och från kontinenten. Järnvägstrafiken startade dagen efter invigningen och till en början med ett tåg per timme i 120 km/h för att i juli öka farten till 180 km/h. Det tar några år innan den nya järnvägens högsta hastighet på 250 km/h kan nås – först ska nya signalsystem bli klara och nya snabbare tåg köpas in av DSB. Då kommer restiderna mellan Köpenhamn och orter som Køge och Ringsted att märkbart minska.

Danmarks första höghastighetsjärnväg är invigd

Den nya höghastighetsjärnvägen mellan Köpenhamn och Ringsted markerad i rött. Den avlastar den befintliga järnvägen som går via Roskilde men gör det också möjligt att i 250 kilometer i timmen köra såväl snabbare regionaltåg som framtida höghastighetståg med sikte mot den kommande Fehmarn Bält-tunneln och Hamburg. Karta: Banedanmark

Den nya höghastighetsjärnvägen knyter an såväl till järnvägsförbindelsen över Stora Bält-förbindelsen som till den kommande tunneln under Fehmarn Bält med framtida tågtrafik till Hamburg. Från Ringsted och ner till Rødby kommer den befintliga järnvägen att uppgraderas men då för en hastighet på upp till 200 km/h. Mellan Själland och Falster byggs en ny fyra kilometer lång Storstrømsbro för tåg, bil, cyklister och gångtrafikanter till en kostnad av 4,2 miljarder danska kronor. (News Øresund)

Klicka här för att se Banedanmarks drönarvideo över den nya järnvägen

Danmarks första höghastighetsjärnväg är invigd