Danmark planerar stor satsning för att motverka cyberangrepp

Martin Lidegaard (RV) vill satsa på cybersäkerheten i Danmark. Foto: News Øresund

Det pågår förhandlingar om en ny försvarsuppgörelse i Danmark. Uppgörelsen ska styra försvarets utveckling fram till 2023. I ett utkast till det nya avtalet ingår en satsning på 1,4 miljarder danska kronor för att motverka cyberangrepp. Bland annat vill man inrätta ett nytt center för att skapa en bättre förståelse av hotbilden. Det erfar DR Nyheder.

Förhandlingar om hur det danska försvaret ska styras under de kommande fem åren förs för tillfället mellan partierna Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale Venstre och Liberal Alliance. Den danska regeringen har tidigare presenterat en rad förslag om hur försvaret ska stärkas. En ytterligare satsning kan bli att avsätta 1,4 miljarder danska kronor för att förbättra cybersäkerheten i landet. Pengarna ska bland annat gå till ett nytt center som ska övervaka hotbilden. Detta enligt ett utkast av försvarsuppgörelsen som Danmarks Radio har tagit del av.

– Om vi ska vara helt ärliga, så är det inte många experter, inte heller i NATO, som tror på att Ryssland tänker angripa Danmark med konventionella vapen. Men vi vet att redan idag genomförs cyberangrepp varje dag på danska företag, på den danska staten, och därför är vi helt enkelt tvungna att förstärka vår cybersäkerhet, säger Martin Lidegaard, Radikale Venstres försvarspolitiska talesperson, till Danmarks Radio. (News Øresund)