Barn till danska IS-krigare får inte danskt medborgarskap

“De har fötts av föräldrar som vänt Danmark ryggen och därför ska de inte tillhöra Danmark”, säger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) till DR Nyheder, apropå avtalet med Dansk Folkeparti om att barn till IS-krigare inte får danskt medborgarskap. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Barn som föds utomlands och vars danska föräldrar stridit för IS får inte bli medborgare i Danmark. Det blir också enklare att frånta IS-krigare med dubbelt medborgarskap sitt danska medborgarskap. Det har den danska regeringen kommit överens om med Dansk Folkeparti, rapporterar DR Nyheder.

Från att det i dag krävs en domstolsförhandling med personlig närvaro av den det berör ska det framöver räcka med en administrativ åtgärd för att frånta IS-krigare sitt danska medborgarskap, förutsatt att de tidigare hade dubbelt medborgarskap.

Dessutom får alltså IS-krigarnas barn, som tidigare automatiskt kunnat bli danska medborgare, fortsättningsvis inte bli det om de föds utanför landet.

– De har fötts av föräldrar som vänt Danmark ryggen och därför ska de inte tillhöra Danmark, säger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) till DR Nyheder. (News Øresund)