Amerikansk pensionsfond stämmer Danske Bank efter pengatvättsskandalen

En pensionsfond i New York har lämnat in en stämningsansökan vid distriktsdomstolen på Manhattan  mot Danske Bank och fyra tidigare toppchefer. Fonden pekar på att banken på konstgjord väg drivit upp aktiekursen genom att inte ingripa mot den omfattande pengatvätt som skedde vid bankens filial i Estland. Det rapporterar Berlingske.

I stämningsansökan nämns bland annat Danske Banks tidigare vd Thomas Borgen och tidigare styrelseordförande Ole Andersen. Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund of Glens Falls har ansökt om att kunna driva stämningen som en grupptalan vilket gör det möjligt för flera personer och bolag att lämna in en gemensam stämningsansökan. Danske Bank ville på onsdagskvällen inte kommentera stämningen då man uppgav att den ännu inte officiellt har inkommit. Enligt stämningsansökan föll aktiekursen för Danske Bank med totalt 2,54 miljarder dollar när pengatvättsskandalen avslöjades.

Pengatvättsskandalen har sin bakgrund i Danske Banks köp av filialen i Estland 2007. Redan då varnades Danske Bank av Estlands finansinspektion i en kritisk rapport. Även från Rysslands centralbank kom en varning som omfattande pengatvätt. Nya varningar kom sedan 2009, 2010, 2013, 2014 och 2015 men först under 2015 stängde Danske Bank filialen i Estland för utländska kunder.  Sedan skandalen avslöjats av Berlingske lade Danske Bank fram en egen undersökning i september 2018 som visade att 6 200 kunder i filialen i Estland misstänktes för pengatvätt och att strömmen av pengar från utländska kunder som gick genom filialen i Estland uppgick till motsvarande 1 500 miljarder danska kronor under perioden 2007-2015. (News Øresund)