Amerikansk läkemedelsjätte fortsätter satsa på dansk life science

Den amerikanska läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb har de senaste åren varit en av de största utländska investerarna i Danmark. Anledningen stavas dansk och svensk life science och både företag och forskning har fått läkemedelsjätten att investera i Danmark i sin kamp mot cancern. I veckan besökte representanter från bolaget Köpenhamn i jakten på ytterligare investeringsmöjligheter. Det uppger Berlingske

Minst 13 miljarder danska kronor. Så mycket har det New York-baserade läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb investerat i Danmark sedan 2014. Bland annat har en option tecknats för att överta bioteknikföretaget Galecto Biotech, som trots sitt danska huvudkontor är börsnoterade i Sverige, och avtal om en global licens för ett forskningsprogram inom autoimmuna sjukdomar har tecknats med Novo Nordisk. Bristol-Myers Squibb har också köpt det svenska bolaget Cormorant som sitter på ett läkemedel som från starten utvecklats av danska Genmab.

Men investeringarna ser inte ut att ta slut här. Under veckan har representanter från företaget, bland annat bolagets globala chef för affärsutveckling och partnerskap Donnie McGrath, varit på plats i Köpenhamn för att hitta nya potentiella investeringsmöjligheter. Donnie McGrath berättar för Berlingske att det inte bara är företagen som imponerar, utan även universitetens förmåga att ta forskningen vidare till marknaden.

– Vi anser att det pågår banbrytande forskning i Danmark. För oss spelar det ingen roll varifrån forskningen kommer, men det är klart att när vi har genomfört sex-sju affärer här sedan 2013 avspeglar det att forskningens nivå är väldigt hög. Jag är imponerad över ”ekosystemet” här i Danmark. Det kräver mycket att skapa företag som kan omsätta intressanta upptäckter och tidig forskning från universiteten till medicin, säger han till Berlingske.

Främst riktar sig läkemedelsjätten, som har 25 000 anställda globalt, mot att bekämpa cancer genom så kallad immunterapi som innebär att istället för att attackera cancercellerna stärks den drabbades immunförsvars förmåga att på egen hand besegra cancercellerna. (News Øresund)