Allt färre fåglar på Peberholm i år

Fågelliv på ön Pepparholm. Foto: News Øresund – Sofi Eriksson

Förra årets varma sommar, en torr men kall vår och naturliga flyttmönster. Det är några av orsakerna till att betydligt färre fåglar hittats på ön Peberholm, som förbinder Öresundsbrons brodel och tunnel, i år. Øresundsbro Konsortiet ska under sommaren utreda om eventuella åtgärder är nödvändiga för att behålla öns mångfald.

Under årets inventering av växt- och djurlivet på den konstgjorda ön Peberholm hittades cirka två tredjedelar av de 30 fågelarter som fanns på ön förra året. Förra årets varma sommar gjorde att fågelungarna hade svårare att överleva och den torra våren har också bidragit till att sötvattenssjöarna inte är lika välfyllda som tidigare år. Men de senaste veckornas många regnoväder har fyllt på sjöarna och gett extra kraft till växterna på ön. Just växtligheten är också en förklaring till att flertalet fågelarter valt att lämna ön.
– Flera arter som inte trivs i tät vegetation, som måsar exempelvis, har minskat eller försvunnit i takt med att Peberholms vegetation blivit allt tätare, säger biologen Christian Ebbe Mortensen som varit med och studerat öns växt- och djurliv sedan bron uppfördes.

Allt färre fåglar på Peberholm i år

Biologen Christian Ebbe Mortensen följer öns utveckling av djur- och växtlivet. Foto: News Øresund – Sofi Eriksson

Trots nedgången är inte Christian Ebbe Mortensen överdrivet bekymrad.
– Det är naturligt att fåglar kommer och går. Man förlorar några och får några nya, säger han och berättar att vissa arter rör sig runt om i Öresund och därmed syns mer eller mindre på ön från år till år.

Peberholm är unik på så sätt att den uppfördes av det havsmaterial som grävdes upp då bron byggdes. Därefter har ön fått utveckla växt- och djurlivet utan mänsklig påverkan, bortsett från de bilar och tåg som ständigt rullar förbi. Men årets resultat har fått Øresundsbro Konsortiet att utreda om de ska vidta några åtgärder för att behålla ett så rikt växt- och djurliv som möjligt.
– Vi ska se på resultatet nu, och ett beslut om eventuella åtgärder kommer senare i höst, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig vid Øresundsbro Konsortiet.

Vid eventuella åtgärder menar Christian Ebbe Mortensen att det är viktigt att enbart vissa arealer påverkas, för att den naturliga utvecklingen ska kunna fortsätta till så stor del som möjligt. (News Øresund – Sofi Eriksson)