Växande trafikproblem kring Köpenhamn
Problemet med bilköer och förseningar i trafiken i och kring Köpenhamn kommer att fördubblas inom mindre än tio år om inget görs. Idag motsvarar den samlade kötiden på vägarna i huvudstadsområdet 5 000 årsarbeten. År 2025 väntas kötiden ha växt till motsvarande 10 000 årsarbeten visar en ny analys som Region Hovedstaden låtit ta fram och som även innehåller tre förslag till åtgärdsplan.
Analysen visar att den tid som invånarna i huvudstadsområdet försenas på grund av köer på vägarna i genomsnitt motsvarar 6 procent av restiden idag och under rusningstid växer siffran till 12 procent. År 2025 väntas förseningarnas andel av restiden ha ökat till i genomsnitt 11 procent och till 18 procent under rusningstid. Det visar analysen som Struensee & Co har tagit fram på uppdrag av Region Hovedstaden.
Omräknat i pengar orsakar förseningarna i trafiken i dagsläget en samhällsekonomisk kostnad på 2 miljarder danska kronor per år när analysen sätter ett pris på de 9 miljoner timmar som bilisterna sitter i kö. Under 2025 väntas väntetiden i bilköer ha fördubblats till 18 miljoner timmar eller motsvarande 10 000 årsarbeten. Det motsvarar en kostnad på 4 miljarder danska kronor.
Region Hovedstadens ordförande Sophie Hæstorp Andersen (S) uppger i en kommentar att om inget görs så kommer de växande trafikproblemen att gå ut över såväl företagen som invånarna.
– För en metropolregion som Greater Copenhagen är det en hörnsten att säkra en sammanhängande plan för trafiken i huvudstadsområdet – tåg, bussar, bilar, cyklar och flyg.
Analysen är ett led i ett arbete dom döpts till Transport for Copenhagen och som har en budget på 5,5 miljoner danska konror under 2016 och 2017. Utöver analysen arbetar man med en dialog med alla intressenter och en infrastrukturkonferens.
Det har tidigare gjorts två försök att skapa en lösning på det danska huvudstadsområdets trafikproblem. Under förre statsministern Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid presenterades ett förslag om att skapa en betalningsring runt Köpenhamn för att minska biltrafiken inne i staden. Men hon förkastade förslaget. Därefter tillsattes en trängselkommission som pekade på att det enda sättet att effektivt begränsa trafiken i huvudstaden är att göra det dyrare att köra på vissa platser vid bestämda tidpunkter. Men förslaget om att införa så kallad road pricing visade sig vara politiskt omöjligt och lades därför på hyllan. Kommissionen beräknade att det samlade behovet av trafikinvesteringar i huvudstadsområdet skulle uppgå till mellan 32 och 42 miljarder de närmaste femton åren. Ändå skulle trängseln på vägarna öka med 67 procent beroende på att antalet invånare i huvudstadsområdet väntas växa med omkring 200 000 personer fram till 2030.
Region Hovedstaden pekar i sin nya analys att det behövs en samlad plan för kollektivtrafiken för att avlasta biltrafiken. Idag betjänas passagerarna av sju olika trafikoperatörer som inte koordinerar taxor, investeringar och annat. Ett steg på vägen har redan tagits under 2015 genom bildandet av Din Offentlige Trafik, DOT, med hemsida med trafikinformation, kundservice och biljettköp till bus, tåg och metro.
Analysen föreslår tre alternativa lösningar för att skapa en samordnad kollektivtrafik i huvudstadsområdet:
* Skapa ett gemensamt kundföretaget som hanterar kontakten med resenärerna.
* Bilda ett gemensamt driftsbolag som ägs av de olika operatörerna via ett holdingbolag.
* Skapa en transportkocern där de enskilda operatörerna antingen blir dotterbolag eller helt fusioneras med varandra.
De två sistnämnda lösningarna kräver ny lagstiftning. Idag drivs kollektivtrafiken i huvudstadsområdet av bland andra Movia, Lokaltog A/S, DSB, Metroselskabet och Hovedstadens Letbane. (News Øresund)