Utflyttning av statliga jobb i Danmark: ekonomiskt råd kan bli tvunget att pausa analysarbetet

Det var Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (Venstre) som tillsammans med Sophie Løhde (Venstre) i januari presenterade regeringens plan att flytta ytterligare statliga jobb från Köpenhamn. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Endast tre av 37 medarbetare vid De Økonomiske Råd, som har uppdraget att bedöma Danmarks ekonomiska utveckling, kommer flytta med institutionen när den flyttar från Köpenhamn till Horsens på Jylland. Detta betyder ett tillfälligt stopp i arbetet under tiden de letar efter nya medarbetare, skriver Børsen.

Under loppet av 2018 ska De Økonomiske Råd, en dansk institution som bevakar den ekonomiska utvecklingen och gör oberoende bedömningar av det ekonomiska läget, flytta sin verksamhet från Köpenhamn till Horsens, cirka fem mil söder om Aarhus på Jylland. Det är en del av regeringens plan att flytta ytterligare statliga jobb från huvudstaden till andra delar av landet.

Rådets arbete förmedlas framförallt genom fyra årliga rapporter, om bland annat produktivitet och samspelet mellan ekonomi och miljö. Endast tre av rådets 37 medarbetare kommer flytta med till Horsens, uppger Børsen. Rådets ordförande, Michael Svarer, säger att det är för få personer för att kunna färdigställa rapporterna.

– Det betyder att arbetet blir inställt under en period, säger Michael Svarer till Børsen.

De Økonomiske Råd består av fyra så kallade vismænd, eller ”visa män”, oftast erfarna nationalekonomer från universitetsvärlden. De övriga medarbetarna bistår i arbetet med de årliga rapporterna. Det är i praktiken de, även de ekonomer och akademiker, som gör analysarbetet. Hur lång tid det kan ta innan rådet kan återuppta sitt arbete efter flytten från Köpenhamn är i nuläget oklart.

– Vi rekryterar inte personer som inte har den standard som vi har idag. Det finns ingen poäng med att ha en institution som inte kan matcha Finansdepartementet och Ekonomi- och Inrikesdepartementet. Om vi ska rekrytera måste vi göra det på samma nivå som idag. Sedan får vi se hur lång tid det tar, säger Michael Svarer till Børsen.

Även Michael Svarer själv överväger att lämna sin roll som rådets ordförande.

– Mitt kontrakt löper ut vid årsskiftet. Det är nog naturligt att tänka sig att om man ska bygga upp en ny organisation så är det förnuftigt att få in nya krafter som vill göra det, säger han till Børsen.

Utflyttningen av De Økonomiske Råd har fått kritik från EU Independent Fiscal Institutions, ett nätverk av oberoende finanspolitiska institutioner inom EU. De menar att rådet kan få svårt att hitta kvalificerad personal efter flytten. Det skriver Berlingske.

(News Øresund)

Läs mer: Danska regeringen flyttar ytterligare 4 000 statliga arbetsplatser från Köpenhamn