Två nya partier ställer upp till danska valet

Ledarna för två av Danmarks nya partier som fått tillräckligt många underskrifter från väljare för att ställa upp till Folketingsvalet som måste hållas senast 17 juni i år: Pernille Vermund – Nye Borgerlige och Klaus Riskær Pedersen som leder partiet med samma namn och som de själva förkortar till KRP. Foto: News Øresund / Partiet KRP

Än är inte datumet bestämd,men val blir det snart. Danska statsministern avgör när det ska vara dock senast i juni. Det är valkamp i luften och i år ställer två nya partier upp till val. Nye Borgerlige bildades 2015 och finansmannen Klaus Riskær Pedersen har precis samlat in de 20 109 underskrifter som behövs för att ställa upp.

Klaus Riskær Pedersen, och hans nya parti med samma namn, har samlat in de nödvändiga underskrifterna för att ställa upp till nästkommande folketingsval. Det återstår dock att få underskrifterna godkända av ekonomi- och inrikesministeriet. På partiets hemsida är huvudbudskapet att förändra dansk politik eftersom ”folkstyret tagits över av konsulter och tjänstemän”. Klaus Riskær Pedersen har tidigare varit medlem av både Venstre och Alternativet, men har blivit exkluderat från båda. Han är som affärsman och entreprenör känt från en rad olika investeringsbolag och venture kapitalfonder, bland annat radiokanalen The Voice och internetbolaget Cybercity som under 90-talet var en av Danmarks största nätoperatörer.I samband med försäljningen av sistnämnde, och andra affärer, blev Klaus Riskær Pedersen anklagat och dömt för skyldnersvig. Han har avtjänat fem år i det öppna fängelset Sønder Omme.

Två andra kandidater presenteras på hemsidan och partiet räknar med att samla tillräckligt med kandidater för att kunna ställa upp i alla delar av landet. En tredje kandidat presenterades på ett pressmöte tisdag, men redan två dagar efter togs hon bort från kandidatlistan. Enligt ett uttalande till DR Nyheder för att hon inte kunde hantera medierna.

Partiprogrammet ser omedelbart inte ut som kanske förväntas med tanke på att det skrivits av en affärsman. Bland kärnfrågorna finns skatteväxling från medborgare till näringsliv och finanssektorn, dela upp storbankerna på mindre enheter, fri kollektivtransport och barnomsorg, medborgarlön, legalisering av cannabis samt att ta bort försäljning starksprit i matvarubutiker. Ses närmare på listan över partiets politik finns det flera oklarheter till exempel vad det innebär att ”relationen till Ryssland ska normaliseras” och att kyrkan ska sekulariseras samtidigt med att det föreslås att finansieringen ska ske via statsbudgeten i stället för kyrkoskatt.

Mer restriktiv invandringspolitik finns även med i Klaus Riskær Pedersens partiprogram. Men det parti som driver frågan hårdast är Nye Borgerlige. Partiet bildades 2015 och har tre ultimativa krav till en ny politik: total asylstopp, utlänningar ska försörja sig själva och kriminella utlänningar ska utvisas efter de dömts.Ordförande för partiet är Pernille Vermund som tidigare varit medlem i Det Konservative Folkeparti. Vid kommun- och regionvalet 2017 fick partiet endast ett mandat i en kommun. Enligt senaste opinionsmätningar skulle partiet få runt tre procent och det är tillräckligt för att ta sig in i Folketinget.

Förutom dessa två partier, och de nio som redan finns i Folketinget, ställer Kristendemokraterne upp igen. Partiet bildades 1970 och har suttit i folketinget under flera mandatperioder tidigare, men åkte ut i valet 2005. Enligt opinionsmätningarna ser det inte ut till att partiet kommer in efter detta valet heller. De ligger runt en procent.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Genomsnitt av aktuella opinionsmätningar februari 2019 (valresultat)

 

Socialdemokratiet: 26,8 (26,3)

Radikale Venstre: 5,6 (4,6)

Socialistisk Folkeparti: 5,3 (4,2)

Enhedslisten: 10,3 (7,8)

Alternativet: 4,2 (4,8)

Venstre: 19,4 (19,5)

Konservantive Folkeparti: 4,5 (3,4)

Liberal Alliance: 4,9 (7,5)

Dansk Folkeparti: 15 (21,1)

Nye Borgerlige: 3,1 (-)

Kristendemokraterne: 1,0 (0,8)

 

Källa: Berlingske Barometer som gör ett genomsnitt av flera aktuella mätningar.